Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită în fiecare an, pe data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
În România, Ziua Mondială a Apei se sărbătorește din anul 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. De asemenea, un alt motiv este acela de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Această zi pune pe prim plan importanța apei potabile, dar și gestionarea durabilă a resurselor de apă.
În plus, ziua de 22 martie are ca scop creșterea gradului de conștientizare: trebuie să reținem că aproximativ 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces la resursele de apă.
În 2010, ONU a recunoscut ”dreptul la apă potabilă şi la salubritate în condiţii de siguranţă şi curăţenie ca pe un drept uman”.
Potrivit ONU, toţi cetăţenii planetei ar trebui să dispună, fără discriminare, de apă suficientă, sigură, accesibilă pentru necesităţile fizice, atât, pentru uz personal, cât, şi pentru uz casnic, ceea ce include apă pentru băut, salubritate personală, spălare de haine, pregătire de produse alimentare şi igienă personală şi de uz casnic.
Cu toate acestea, ONU a anunțat că nevoia globală de apă va crește, probabil, cu peste 50% până în 2040.
Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2021
Tema ziliei de 22 martie din anul curent este ”Prețuirea apei”. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, „valoarea apei este cu mult mai mare decât prețul acesteia”.
De asemenea, trebuie să reținem și să conștientizăm faptul că dezvoltarea economică şi o populaţie globală în creştere duc la o mai mare cantitate de apă folosită în agricultură și industrie.