16.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

„Ingredientele” vieții pe pământ au venit din spațiu, spun oamenii de știință

Doi compuși esențiali pentru existența vieții pe Pământ au fost descoperiți într-un asteroid.

Descoperire de proporții a oamenilor de știință după ce au analizat un asteroid venit din spațiu. Doi compuși organici esențiali pentru organismele vii au fost găsiți în probe prelevate de la asteroidul Ryugu. Așa se suține ideea că unele ingrediente esențiale pentru apariția vieții au ajuns pe Pământ la bordul rocilor din spațiu cu miliarde de ani în urmă. Oamenii de știință au declarat că au detectat uracil și niacină în rocile obținute de nava spațială Hayabusa2 a Agenției Spațiale Japoneze de pe două locații de pe Ryugu în 2019. Uracilul este unul dintre blocurile chimice pentru ARN, o moleculă care transportă direcții pentru construirea și operarea organismelor vii. Niacina, numită și Vitamina B3 sau acid nicotinic, este vitală pentru metabolismul lor. Probele Ryugu, care arătau ca molozul gri-închis și au fost transportate la 250 de milioane de km înapoi pe Pământ și s-au întors la suprafața planetei noastre într-o capsulă sigilată care a aterizat în 2020 în Australia pentru analiză în Japonia.

Corpuri precum cometele puteau bombarda pământul pentru însămânțare

Oamenii de știință s-au gândit mult timp la condițiile necesare pentru ca viața să apară după formarea Pământului cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă. Noile descoperiri se potrivesc bine cu ipoteza potrivit căreia corpuri precum cometele, asteroizii și meteoriții care au bombardat Pământul timpuriu au însămânțat tânăra planetă cu compuși care au ajutat la deschiderea drumului primilor microbi. Oamenii de știință au detectat anterior molecule organice cheie în meteoriții bogați în carbon găsiți pe Pământ. Dar a fost întrebarea dacă aceste roci spațiale au fost contaminate de expunerea la mediul Pământului după aterizare. „Descoperirea noastră cheie este că uracilul și niacina, ambele având o semnificație biologică, sunt într-adevăr prezente în mediile extraterestre și este posibil să fi fost furnizate Pământului timpuriu ca o componentă a asteroizilor și meteoriților. Bănuim că au avut un rol în evoluția prebiotice pe Pământ și, posibil, pentru apariția primei vieți, a declarat astrochimistul Yasuhiro Oba de la Universitatea Hokkaido din Japonia, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature Communications.

Moleculele prelevate nu au avut contact cu influențe terestre

„Aceste molecule de pe Ryugu au fost recuperate într-un cadru extraterestru curat”, a spus Oba. „A fost prelevat direct pe asteroidul Ryugu și a revenit pe Pământ și, în cele din urmă, în laboratoare, fără niciun contact cu contaminanții terestre.” ARN, scurt pentru acid ribonucleic, nu ar fi posibil fără uracil. ARN-ul, o moleculă prezentă în toate celulele vii, este vital în codificarea, reglarea și activitatea genelor. ARN-ul are asemănări structurale cu ADN-ul, o moleculă care poartă modelul genetic al unui organism. Niacina este importantă în susținerea metabolismului și poate ajuta la producerea „energiei” care alimentează organismele vii. Cercetătorii au extras uracil, niacină și alți compuși organici din probele Ryugu prin înmuierea materialului în apă fierbinte și apoi efectuând analize numite cromatografie lichidă și spectrometrie de masă de înaltă rezoluție.

spot_img
Latest news
știri