14.4 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

22 iunie: Ziua Mondială a Pădurilor Tropicale

Deși acoperă doar 6% din suprafața terestră, pădurile tropicale sunt locuri extrem de bogate, adăpostind o mare varietate de specii și jucând un rol crucial în menținerea unui echilibru ecologic sănătos. Cu toate acestea, distrugerea lor accelerată contribuie la criza naturii și are consecințe devastatoare asupra biodiversității și a mediului înconjurător

Astăzi, 22 iunie, sunt sărbătorite pădurile tropicale, păduri esențiale pentru supraviețuirea noastră.

Ziua de astăzi este și o dată-manifest, deoarece aceste păduri dispar într-un ritm alarmant, iar pierderea lor nu afectează doar clima – ci și precipitațiile sau aprovizionarea cu alimente.

Pădurile tropicale acoperă doar 6% din suprafața terestră a planetei, dar sunt printre cele mai bogate și mai biodiverse locuri de pe Pământ

Acestea găzduiesc copaci străvechi și înalți, precum și o mare varietate de plante, păsări, insecte și mamifere fascinante. Uimitoarele 80% din speciile documentate ale lumii pot fi găsite în pădurile tropicale umede, ceea ce le face un habitat crucial.

Cu toate acestea, distrugerea lor alimentează criza naturii.

Aceste păduri au straturi diferite, fiecare cu propriul lor rol important în menținerea unui ecosistem sănătos.

Copacii uriași formează acoperișul forestier, unde are loc cea mai mare parte a înfloririi și fructificării, care susține și alte animale, inclusiv specii iconice precum tucanul și leneșul.

Dedesubt trăiesc arborii mai mici, care oferă adăpost păsărilor și reptilelor, precum și prădători majori precum jaguarul.

Sub acest strat se află podeaua pădurii, care primește foarte puțină lumină solară, dar este plină de ciuperci și insecte care joacă un rol important în ecosistemul forestier extins.

Aceste păduri sunt habitate și surse cruciale de hrană atât pentru oameni, cât și pentru natură

Ele joacă un rol important în ciclul global al apei, contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin absorbția dioxidului de carbon și asigură mijloace de trai pentru comunitățile locale.

Potrivit organizației internaționale World Wide Fund For Nature (WWF), două treimi din pierderea globală a suprafeței împădurite are loc în principal în zonele tropicale și subtropicale.

Peste 43 de milioane de hectare, o suprafață aproximativă ca mărimea Marocului, au fost pierdute în aceste „fronturi ale defrișării” între 2004 și 2017.

spot_img
Latest news
știri