Poluarea aerului i-a influențat pe oamenii care au avut Covid-19 ca și cum ar fi cu 10 ani mai în vârstă, potrivit cercetărilor. Pacienții expuși la aer mai murdar înainte de a contracta boala au petrecut cu patru zile mai mult în spital. Efectul a fost similar pentru persoane cu 10 ani mai în vârstă, conform The Guardian.
Studiul belgian a mai arătat că nivelurile de poluare a aerului măsurate în sângele pacienților au fost legate de o creștere cu 36% a riscului de a avea nevoie de tratament de terapie intensivă. Un studiu separat din Danemarca a arătat că expunerea la poluarea aerului a fost legată de o creștere cu 23% a riscului de deces din cauza Covid-19. În ambele studii, nivelul de poluare a aerului a fost sub standardele legale ale UE.
Cercetările anterioare au sugerat că poluarea aerului a înrăutățit rezultatele Covid-19. În plus, noile studii au urmărit pacienți individuali. Prin urmare, rezultatele au un nivel mult mai ridicat de încredere.
Poluarea aerului este cunoscută a fi un factor de risc major în agravarea bolilor respiratorii. Crește inflamația în plămâni și slăbește apărarea imunitară. De asemenea, ea provoacă probleme pulmonare preexistente, iar acestea agravează rezultatele noilor infecții.
Noua cercetare arată că reducerea poluării aerului este o măsură crucială pentru reducerea bolilor și a deceselor în timpul viitoarelor focare de boli respiratorii, inclusiv sezonul anual de gripă. Aerul mai curat a adus beneficii pentru sănătate aproape la fel de mari ca unele dintre tratamentele medicale administrate pacienților.
Poluarea aerului a „îmbătrânit” pacienții
Studiul belgian, publicat în European Respiratory Journal (ERJ), a urmărit peste 300 de pacienți care au fost spitalizați cu Covid-19. Au fost măsurați trei poluanți: particule fine, dioxid de azot și funingine. De asemenea, a fost măsurată şi cantitatea de funingine din sângele pacienţilor. Au fost luați în considerare și alți factori despre care influențează Covid-19, cum ar fi vârsta, sexul și greutatea.
Cercetătorii au descoperit că oamenii expuși la un nivel superior de poluare cu o săptămână înainte de internarea la spital au stat cu 4 zile mai mult în spital. De cealaltă parte, nivelul scăzut de poluare a aerului a dus la îmbunătățiri ale sănătății. Acestea au echivalat cu 40-80% din beneficiile medicamentelor utilizate pentru tratarea Covid, cum ar fi remdesivir.
Un studiu danez, publicat și în ERJ, a folosit sistemul național de supraveghere a Covid-19 al Danemarcei. Acesta a urmărit cei 3,7 milioane de danezi cu vârsta de peste 30 de ani în primele 14 luni ale pandemiei. S-a descoperit că pacienții expuși la un nivel mai ridicat de poluare a aerului cu particule mici în 2019 aveau aproximativ 23% mai multe șanse de a muri din cauza Covid-19.