La fiecare cinci ore, în România, o femeie diagnosticată cu cancer de col uterin pierde lupta cu boala, scrie Radio Eco Natura.
Mai mult, ţara noastră are cea mai mare rată de deces din această cauză în Uniunea Europeană, avertizează asociaţia Rotary Club Bucureşti Nord.
HPV – o amenințare oncologică majoră pentru femeile tinere și bărbați
Potrivit acesteia, virusul HPV provoacă multiple tipuri de cancer. Jumătate dintre femeile cu cancer de col uterin pierd lupta pentru viaţă, iar unul din trei bărbaţi cu vârsta peste 15 ani la nivel mondial este infectat cu cel puţin un tip de HPV genital.
Femeile adulte, între 18 şi 45 de ani, reprezintă categoria de vârstă aflată la risc pentru a dezvolta leziuni maligne ale zonei genitale, tot mai frecvent diagnosticate în ultimii ani la femei din ce în ce mai tinere.
Lipsa vaccinării gratuite anti-HPV expune peste 5,7 milioane de femei din România riscului de cancer de col uterin
În lipsa vaccinării, acum gratuită până la vârsta de 26 de ani, peste 5.7 milioane de femei din România sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin din cauza ratelor scăzute de vaccinare anti-HPV, conform calculelor Rotary Club Bucureşti Nord, raportat la numărul de persoane de gen feminin între 11 şi 65 de ani.
În plus, virusul este tot mai prezent şi la bărbaţi, mai transmite sursa citată.
Danemarca, foarte aproape de eradicarea cancerului de col uterin
Danemarca ar putea eradica cancerul de col uterin până în 2040, datorită unui program extins de vaccinare anti-HPV și screening eficient.
Peste 89% dintre copiii până în 12 ani sunt vaccinați, iar aproximativ 60% dintre femei participă la screening. Vaccinarea băieților ajută la reducerea circulației virusului.
Totuși, femeile vaccinate după 20 de ani au protecție redusă, iar succesul tratamentelor pentru leziunile precanceroase este sub standardul european.
Rata incidenței este acum 10 cazuri la 100.000, apropiindu-se de pragul OMS de 4 cazuri. Suedia țintește eradicarea chiar mai devreme, în 2027.