Ministrul Mediului a anunțat că ieri, 21 august, a dat startul celor trei sesiuni de dezbatere a proiectului de lege privind Codul Silvic al României.
”Consider esențială dezbaterea serioasă și argumentată pe noul Cod Silvic, astfel încât să reușim în aceste zile să ajungem la o formă finală care să aducă un echilibru real între protejarea celor mai valoroase păduri și gestionarea lor durabilă într-un nou context social”, a transmis Mircea Fechet, într-un comunicat publicat pe contul de Facebook.
Ministrul Mediului: ”Suntem preocupați din ce în ce mai mult de efectele schimbărilor climatice, iar modul în care pădurea ne va ajuta în combaterea acestora este un subiect pe care ar trebui să-l discutăm din ce în ce mai des”
În același timp, oficialul a punctat că este nevoie să se țină cont de ultimele noutăți tehnologice, fie că vorbim despre hărți satelitare, de imagini luate din drone, de folosirea telefonelor smart.
În urma dezbaterii privind gestionarea pădurilor, ministrul a subliniat necesitatea unui act normativ echilibrat pentru a satisface nevoile tuturor proprietarilor și implicaților din industria lemnului.
Acest act trebuie să țină cont de variatele provocări ale ocoalelor silvice și firmelor de exploatare, indiferent dacă este vorba de proprietate privată sau publică a statului.
Scopul final este de a asigura păduri mai rezistente la schimbările climatice pentru binele viitoarelor generații
”Sper să ajungem la un act normativ echilibrat, care să țină cont de nevoile proprietarilor de păduri, fie că discutăm de mici proprietari sau de mari proprietari, despre proprietatea publică a statului român sau despre cea privată, despre provocările ocoalelor silvice sau despre dificultățile firmelor care exploatează masa lemnoasă. Cu toții trebuie să ne implicăm astfel încât copiii noștri să beneficieze de păduri mai reziliente la schimbările climatice și le mulțumesc tuturor celor care au participat la dezbaterea de azi”, a adăugat Mircea Fechet.
La discuții a fost prezent și fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.