1.8 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

Luminile stradale ar putea omorî de foame insectele

Se știe deja că poluarea luminoasă dezorientează multe specii de insecte, însă acum s-a demonstrat că acestea afectează și plantele din care aceste insecte se hrănesc.

O nouă cercetare evidențiază un efect nefast pe care luminile stradale îl au asupra inectelor. Iluminarea nocturnă se pare că afectează plantele, iar insectelor le e mai greu să se hrănească din acestea, potrivit Science Alert.

Poluarea luminoasă ar putea contribui astfel la declinul modial al insectelor și ar putea avea efecte asupra ecosistemelor. Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetare de la Academia Chineză de Științe.

„Am observat că, în comparație cu ecosistemele naturale, frunzele copacilor din majoritatea ecosistemelor urbane prezintă, în general, semne mici de deteriorare ca urmare a acțiunii insectelor”, a explicat cercetătorul de mediu Shuang Zhang.

„Am fost curioși de ce”, a adăugat el.

Zhang și ecologiștii Yu Cao și Ke-Ming Ma au colectat aproape 5.500 de frunze de la cele mai comune două specii de copaci din Beijing:

  • pagoda japoneză (Styphnolobium japonicum);
  • frasinul verde (Fraxinus pennsylvanica);

Frunzele au fost recoltate de la copaci care au crescut de-a lungul drumurilor principale iluminate constant.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de lumină de la fiecare copac, după care le-au comparat cu caracteristicile frunzelor, inclusiv dimensiunea, conținutul de apă, apărarea chimică, nutrienții, duritatea și semnele lăsate de insecte.

„Lumina artificială pe timp de noapte a dus la creșterea durității frunzelor”, a zis Zhang.

Luminile stradale ar putea omorî de foame insectele

Acest lucru a fost valabil pentru ambele specii de copaci. Cu cât frunza era mai dură, cu atât a avut mai puține daune de la insecte, au descoperit cercetătorii. Ei au ajuns la concluzia că plantele investesc o bună parte din energia derivată din iluminatul stradal în construirea unui apărător împotriva prădătorilor.

Studiile anterioare au dezvăluit, de asemenea, această relație. Cu cât nivelurile de expunere la lumină era mai mare, cu atât erau mai rezistente componentele structurale ale frunzelor.

Această ruptură în lanțul trofic creează o cascadă trofică. În timp, tot mai puțini vor circula prin diferitele niveluri ale ecosistemului datorită reducerii activității insectelor. În plus, frunzele cu duritate mai mare se descompun și mai lent, ceea ce poate influența negativ și mai mult ciclul nutrienților ecosistemului.

Poluarea luminoasă oricum are efecte negative asupra insectelor. Aceasta poate dezorienta moliile și poate perturba capacitatea polenizatorilor de noapte de a se hrăni.

spot_img
Latest news
știri