10.1 C
București
miercuri, 23 octombrie, 2024

România interzice fermele de blănuri. Legea a fost votată în Parlament

România devine a 22-a țară din Europa care interzice practicile cruzi din industria blănurilor, aliniindu-se mișcării europene pentru bunăstarea animalelor și sustenabilitate

Astăzi, 22 octombrie 2024, Parlamentul României a votat în favoarea interzicerii fermelor de blănuri din țară, începând cu 1 ianuarie 2027.

Deputaţii au votat cu 217 voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” şi 7 abţineri, un proiect de lege care interzice creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă, începând cu data de 1 ianuarie 2027.

România devine a 22-a țară din Europa care ia măsuri decisive împotriva acestei practici crude

Humane Society International/Europe (HSI/Europe) a jucat un rol central în acest proces, prin investigații și campanii susținute care au scos la lumină condițiile îngrozitoare din fermele de blănuri.

Aproape 74.000 de români și-au exprimat susținerea pentru această măsură, semnând petiția noastră pentru interzicerea fermelor de blănuri, iar semnăturile au fost depuse la Parlament. Legea a primit avize favorabile din partea comisiilor de specialitate și a fost dezbătută intens înainte de votul decisiv”, se arată în comunicatul organizației Humane Society International/Europe (HSI/Europe).

Prin interzicerea fermelor de blănuri, România demonstrează un angajament ferm față de bunăstarea animalelor și se îndreaptă către o societate mai plină de compasiune, în care animalele nu mai sunt văzute ca accesorii de modă”, a declarat Andreea Roseti, directorul de țară HSI/Europe în România.

Pe lângă protecția animalelor, această decizie contribuie la prevenirea riscurilor pentru mediu și sănătatea publică asociate cu fermele de blănuri.

Peste 67% dintre români susțin interzicerea fermelor de blănuri

Conform unui sondaj național realizat de Humane Society International/Europe, peste 67% dintre români susțin interzicerea fermelor de blănuri, evidențiind astfel poziția publicului față de această industrie.

De asemenea, campania HSI/Europe din România a strâns peste 74.000 de semnături pentru petiția care cere interzicerea fermelor de blănuri, iar acestea au fost depuse la Parlament.

Industria blănurilor din România este în declin, numărul fermelor de blană scăzând de la peste 150 în 2013 la aproximativ 9 în 2023.

Interdicția din România abordează și pericolele pentru mediu și sănătatea publică legate de fermele de blănuri, inclusiv răspândirea bolilor zoonotice.

Comerțul global cu blănuri continuă să provoace suferință animalelor, dar interdicțiile și inițiativele etice câștigă teren

Zeci de milioane de animale suferă și mor în fiecare an din cauza comerțului global cu blănuri, majoritatea fiind crescute în condiții îngrozitoare în ferme de blănuri.

Fermele de blănuri au fost interzise în 22 de țări europene, dintre care 16 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, România, Slovacia și Slovenia, alături de alte 6 țări europene: Bosnia și Herțegovina, Guernsey, Norvegia, Regatul Unit, Macedonia de Nord și Serbia.

Alte două mari state europene, Elveția și Germania, au implementat reglementări stricte privind bunăstarea animalelor, care au dus la încetarea creșterii acestora pentru blănuri

 De asemenea, Danemarca, Suedia și Ungaria au interzis creșterea anumitor specii, iar inițiative legislative similare sunt în dezbatere în Bulgaria și Suedia.

În aproape 500 de ferme din 13 țări din Europa și America de Nord au fost descoperite nurci infectate cu COVID-19, iar focare de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) au fost detectate în 72 de ferme (una în Spania, 71 în Finlanda).

Din motive de sănătate publică, milioane de animale (nurci, vulpi polare, vulpi roșii, câini enot, zibeline) au fost ucise.

Zece branduri românești de modă au intrat în programul Fur Free Retailer, angajându-se să realizeze colecții fără folosirea blănurilor.

Ioana Ciolacu, Muse um Concept, REDU, OCTAVIA CHIRU, Katerini, Hooldra, Feeric Fashion Week, Scapadona, Axente și Lenca se alătură celor peste 1.600 de branduri internaționale de modă, designeri și retaileri din program.

Printre acestea se numără nume celebre precum Gucci, Moncler, Prada, Adidas, H&M și Zara.

spot_img
Latest news
știri