8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie, 2024

Marea Neagră a devenit brună. De ce se întâmplă acest fenomen ciudat | VIDEO

Marea Neagră a devenit brună în apropierea țărmului. Fenomenul a fost observat de mai mulți oameni de pe litoral, potrivit Antena 3 CNN.

Cetățenii au postat în mediul online fotografii cu marea de culoare brun-roșiatică.

Dar ce se află în spatele acestui fenomen. Potrivit biologului Adrian Bîlbă este vorba de „o microalgo brună, un Dinoglagelat din genul Lingulodinium“.

„Este rezistentă la schimbările de mediu, în special de salinitate, capabilă în anumite condiţii de a secreta o biotoxină, periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluştelor filtratoare (midii în cazul nostru)“, a zis el, potrivit Agerpres.

Cât de periculoasă este microalga din Marea Neagră

Se pare însă că microalga din Marea Neagră nu este periculoasă dacă apa intră în contact cu pielea umană. Adrian Bîlbă a oferit mai multe detalii.

„S-au alertat pescarii, curioşii, televiziunile, de prezenţa unui val de apă brun-roşcată la Marea Neagră, în Portul Tomis în special, acolo unde am recoltat o anumită cantitate, am centrifugat-o, în urma centrifugării a rezultat un sediment (…), a rezultat o structură de formaţiuni ce populează această apă, nişte alge brune care au fost identificate de biologii de la INCDM (…).

Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, ci sunt nişte alge brune. Unii se îngrijorează pentru că din specia lor există variante şi situaţii în care devin toxice, adică produc o biotoxină. Ele sunt potenţial dintr-o subspecie toxică care şi ea la rândul ei este potenţial toxigenă. Substanţele, toxinele acumulate nu au ele în sine un risc pentru om în diluţia marină. Deci putem înota, putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme“, a mai scris biologul pe Facebook.

spot_img
Latest news
știri