21.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Fondul Mondial pentru Natură: ”Este nevoie de refacerea zonelor umede degradate prin reconectarea râurilor la fostele lor lunci”

WWF România propune noi soluții de adaptare la efectele schimbărilor climatice

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) a atenționat asupra faptului că schimbările climatice afectează întreaga planetă – de la poli la Ecuator și de la munți la oceane.

Oamenii și natura simt deja efectele. O soluție naturală de adaptare la efectele schimbărilor climatice este refacerea zonelor umede degradate prin reconectarea râurilor la fostele lor lunci”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a organizației WWF România.

După astfel de reconectări, comunitățile locale pot avea:

  • Hrană (pentru că zonele inundabile, foarte fertile, sunt compatibile cu pescuitul, acvacultura și agricultura sustenabile);
  • Apă mai curată (zonele umede rețin anumite substanțe din râuri);
  • Un risc de inundații mai redus pentru localitățile din aval (prin funcția luncilor de absorbție al apei la viituri);
  • Un risc mai mic de secetă și aridizare (prin păstrarea apei mai îndelung în zonă și inclusiv prin regenerarea rezervelor de apă din acvifere și sol).
Foto: Facebook/WWF România
Foto: Facebook/WWF România

Fondul Mondial pentru Natură a inițiat și implementat proiecte care au reconstruit mii de hectare în lunca și în Delta Dunării

Noi, WWF – Fondul Mondial pentru Natură, suntem principalul promotor în România al „reconstrucției ecologice” a zonelor umede degradate. Am inițiat și implementat proiecte care au reconstruit mii de hectare în lunca și în Delta Dunării. Și vom continua să o facem”, au transmis membrii Fondului Mondial pentru Natură.

În ultimii ani, organizația s-a implicat activ implicat în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor, printr-o analiză amănunțită, oferind soluții clare pe subiecte importante precum:

  • Decarbonizarea mixului energetic național;
  • Hidroenergie;
  • Biomasă forestieră;
  • Hidrogen;
  • Eficiență energetică.

WWf România a folosit toate oportunitățile relevante de politică națională, cum ar fi Legea Decarbonizării, Strategia Națională de Adaptare la Schimbările Climatice, Strategia Națională a Hidrogenului, Strategia Națională pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor, Planul Național de Climă și Energie (PNIESC), Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) sau capitolul RePOWER.

spot_img
Latest news
știri