15.5 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

„Căderea” bitcoin n-a fost un eșec pentru Mediu

Ecologia a învins banii virtuali

Institutul de Cercetare a Pământului din cadrul Universității Columbia din SUA  a demonstrat că eșecul criptomonedelor nu este deloc un dezastru pentru Mediu. Dimpotrivă. Fenomenul care valora 32 miliarde de dolari este acum unul falimentar și dator unui milion de creditoriCriptomoneda este îngrozitoare pentru mediu

Bitcoin sau 140 milioane tone metrice de CO2/an

Sursa foto Pixabay

Prăbușirea criptografică ar putea avea un impact pozitiv asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și asupra viitorului monedei digitale. Pentru a face bani cu cripto, „minerii” folosesc supercalculatoare pentru a rezolva ecuații matematice complexe, înaintea colegilor lor. Dacă câștigă această cursă algoritmică, pot adăuga un „bloc” rețelei și sunt compensați cu bitcoini.

Aceasta este denumită „exploatare prin lanț de blocuri” și este costisitoare din punct de vedere energetic, consumatoare de timp și doar ocazional plină de satisfacții, spun cercetătorii care au participat la studiu.  Acest lucru necesită cantități enorme de energie, obținută de obicei din arderea combustibililor fosili. 

Potrivit unui raport al Casei Albe-SUA, exploatarea criptomonedei reprezintă 140 de milioane de tone metrice de CO2 pe an eliberat în atmosferă, sau 0,3% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră. Această cantitate este mai mare decât emisiile produse de multe țări individuale, inclusiv Argentina și Țările de Jos.

Desigur, opțiunile monetare preexistente nu sunt lipsite de vină. Numai SUA tipăresc miliarde de bancnote în numerar în fiecare an, însemnand cantități imense de apă și electricitate. Multe dintre marile bănci ale lumii investesc în industria combustibililor fosili, contribuind la criza climatică. Toți banii au un rol în a dăuna planetei, dar cripto încă iese în evidență.

Solarcoin, alternativa mai puțin poluantă a bitcoin

În comparație cu numerarul, cripto suportă de trei ori mai multe costuri de mediu, potrivit unui studiu realizat de Tufts. Și având în vedere că este folosit mult mai puțin decât banii fizici, cripto are potențialul de a devasta planeta, dacă va continua să crească.

Falimentele criptografice înseamnă mai puține emisii de carbon produse și, pe măsură ce atenția se îndreaptă către fragilitatea criptomonedei, se poate face mai mult pentru a aborda impactul negativ asupra mediului.

Sursa foto Twitter

Există, de asemenea, cripto-uri emergente, cum ar fi solarcoin, care se bazează pe energie regenerabilă pentru a-și alimenta activitatea. În urma acestei crize cripto actuale, alternativele durabile au șanse mai mari de reușită.

Vulnerabilitățile Crypto au fost scoase la iveală în ultima lună. Deși acest colaps este sfâșietor pentru cei care și-au investit viața în bitcoin, a deschis ochii oamenilor asupra dezavantajelor monedei digitale. Uneori eșecul poate fi un lucru bun. Pentru mediu.

Latest news
știri