13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Natura, avantajoasă pentru colindători în Ajunul Crăciunului din acest an. Abia pe 24-25 decembrie 2030 va mai fi o astfel de noapte. Există, totuși, o problemă!

Cu precădere în zonele rurale din România, copii și tinerii aleg să meargă la colindat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Crăciun și de Anul Nou. Aceștia vestesc Nașterea lui Iisus și îi colindă pe oameni cu cântece transmise din generație în generație încă din cele mai vechi timpuri.

Ceea ce este special în acest an, însă, e faptul că, pe 23 decembrie 2022, va fi Lună Nouă, fapt ce determină ca în noaptea următoare, în Ajunul Crăciunului, să nu existe poluare luminoasă naturală pe cer. Acest lucru a fost anunțat pe pagina de Facebook AstroInfo.

„Peste două zile e Ajunul Crăciunului, când creștinii sărbătoresc nașterea lui Isus. Anul acesta vom avea un Crăciun fără Lună, pentru că Luna Nouă are loc chiar mâine, 23 decembrie 2022. Asta înseamnă că, dacă cerul va fi senin, astronomii și colindătorii vor putea admira cerul frumos al nopților de iarnă, fără ca lumina Lunii să-i deranjeze. Următorul Crăciun fără Lună va fi abia în anul 2030“, au scris cei de la AstroInfo.

Prin urmare, colindătorii se pot bucura de cerul bogat al iernii, mai ales că este o perioadă în care pe cer se văd numeroase planete, Jupiter, Marte, Saturn, dar și constelații destul de cunoscute precum Orion.

Natura, avantajoasă pentru colindători în Ajunul Crăciunului din acest an.Totuși, există o problemă!

Chiar dacă natura s-a dovedit a fi prielnică în acest an pentru colindători, poluarea luminoasă din orașe și sate poate afecta considerabil vizibilitatea cerului și nivelul de detalii care pot fi observate.

Întreaga planetă este extrem de afectată de iluminarea artificială excesivă sau folosită greșit. Chiar dacă intențiile sunt bune, cea mai mare parte a luminii artificiale de pe pământ se pierde în atmosferă, afectând iremediabil vizibilitatea cerului pe timp de noapte. Nu cu mult timp în urmă, Adrian Șonka, coordonatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, spunea că în primii ani după 1990 a fost pentru ultima oară când a reușit să vadă Calea Lactee din București. Numeroasele surse de lumină artificială, majoritatea dintre ele folosite inadecvat, au dus la o poluare luminoasă excesivă nu doar în capitală, ci în majoritatea centrelor urbane din țară. De asemenea, nici localitățile mai mici nu au rămas neafectate, astronomii care vor să vadă cerul fiind nevoiți în prezent să se retragă în zone slab populate sau pe crestele munților pentru a putea face observații în condiții optime.

Vor fi, probabil, în zonele rurale mai îndepărtate de orașe mari, și colindători care se vor bucura de un cer de iarnă care nu este afectat de poluarea luminoasă, însă această problemă trebuie soluționată, deoarece duce, pe lângă slaba vizibilitate asupra cerului, la o risipă enormă de energie și probleme psihologice de comportament pentru om.

Latest news
știri