20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Ministrul Mediului, despre reducerea efectului de seră: ”Românii nu vor fi limitaţi să parcurgă doar 6.500 km pe an cu maşina personală”

”Ar fi ridicol să te oprească Poliţia să se uite câţi km ai în bord”, a transmis Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări că românii nu vor fi limitaţi să parcurgă doar 6.500 km pe an cu maşina personală, deşi cifra apare în strategia pe termen lung privind reducerea efectului de seră.

Nu ştiu de unde a apărut informaţia aceasta, am citit şi eu câteva ştiri, chiar pe reţelele de socializare am văzut multă efervescenţă pe subiectul acesta. Nicio secundă, nici UE, nici altcineva nu poate să interzică vreunui cetăţean să meargă mai mulţi km decât îşi doreşte cu maşina personală”, a transmis Mircea Fechet, potrivit Digi 24.

Ministrului i s-a atras atenţia că cifra apare în strategia pe termen lung de reducere a efectului de seră

Mircea Fechet a precizat că strategia pe termen lung este un document care are peste 100 de pagini.

Acesta prezintă modul în care statul român, la fel ca toate celelalte state, va reuși ca până în anul 2050 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în contexul schimbărilor climatice.

Rămâne la latitudinea fiecărui stat membru să decidă. Noi am decis deja că vom instala noi capacităţi nucleare care nu sunt producătoare de gaze cu efect de seră, că vom mări capacitatea de eolian, că vom deschide nişte capacităţi hidro, că vom instala panouri solare”, a adăugat oficialul.

Ministrul Mediului a declarat că, în cazul transportului auto, spre anul 2050, România va beneficia din ce în ce mai multe autoturisme electrice. Un exemplu este China, unde, în 2023, o treime din autoturismele puse pe piaţă sunt electrice.

Ministrul Mediului: ”În medie, românii nu conduc anual mai mult de 6.500 km pe an nici în prezent”

6.500 este o cifră statistică şi medie legată de o previziune pe anul 2050. În medie vom merge cu maşina personală în 2050, plecând de la faptul că şi astăzi valoarea medie nu e diferită. Astăzi conducem mai puţin de 6.500 km în medie. Nu îşi propune nimeni nici să scadă, nici să interzică sau să oprească în vreun fel libertatea românilor de a călători. Ar fi ridicol să te oprească Poliţia să se uite câţi km ai în bord şi să te penalizeze”, a subliniat Fechet.

spot_img
Latest news
știri