Apa de la robinet testată în majoritatea orașelor din Franța este contaminată cu un poluant etern – acid trifluoroacetic (TFA). Studiul a fost realizat de UFC-Que Choisir și ONG-ul Générations Futures, potrivit LeFigaro.
Contaminantul a fost identificat în 24 din cele 30 de municipalități testate. Concentrația maximă admisă de 100 de nanograme pe litru pentru cele 20 de PFAS reglementate este depășită în 20 dintre acestea.
Poluant etern „aproape indestructibil în mediu”
Acești „poluanți eterni” includ peste 4.700 de molecule. Ei se acumulează în timp în aer, sol, râuri și chiar în corpul uman. Pe termen lung, poate provoca efecte asupra fertilității și poate favoriza apariția cancerului.
Acidul trifluoroacetic nu este însă „la fel de periculos precum PFOA sau PFOS”, interziști în Europa. Totuși, este „aproape indestructibil în mediu”, potrivit studiului.
Dintre cele 30 de municipalități, din punct de vedere al concentrației găsite, Parisul se află pe locul 2. În Moussac, Gard, este cea mai mare concentrație, de 13.000 ng/l. La polul opus se află Buxerolles, cu 2.600 ng/l. Apa din capitala franceză are o concentrația de 6.200 ng/l.
TFA provine din degradarea flufenacetului, un erbicid evaluat la sfârșitul lunii septembrie Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Spre deosebire de PFAS, el este mai greu de curățat prin tehnicile de decontaminare a apei. TFA conține mai puțini atomi de carbon, fiind foarte mic și foarte mobil.