13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Tanczos Barna, despre muncitorii care au scos puii de urs din bârlog: ”Era o activitate legală”

Specialiștii scapă turma și tot specialiștii îl scapă pe ministru de niște explicații datorate cetățenilor, activiștilor și fiecărei persoane care mai cunoaște noțiunile de civilizație, empatie, respect pentru mediu și educație ecologică

O activitate legală care ascunde ilegalități și o concluzie care distrage de la un adevăr crud: Ministrul Mediului a declarat că muncitorii care au scos puii de urs din bârlog exploatau legal doborâturi, în zona Gheorgheni.

Deși este vorba despre patru agresori, subiecții unui dosar penal întocmit pentru săvârşirea mai multor infracţiuni (ca rănirea sau schingiuirea animalelor), respectivii se află sub protecția declarațiilor, declarații venite ca scuză:

Din câte se pare, era o activitate de exploatare legală, într-o zonă cu doborâturi. Anul trecut, în zona Gheorgheniului, în zona Ciucului, au fost foarte multe doborâturi, după o furtună extrem de puternică, erau sute de mii de metri cubi de brad, de păduri, care au fost distruse, practic, de acea furtună, pagubă foarte mare pentru proprietarii de păduri”.

Arta de a crea contextul se poate traduce prin manipulare

Made in România: o agresiune devine un detaliu într-un context absolut legal, iar conducerea presară scuze, dar apără agresorul.

Contextul: activitatea a fost legală.

Detaliile: patru pui de urs au fost scoși din bârlog și aruncați în zăpadă.

Viteza de reacție: Ministrul Mediului consideră că fapta este inadmisibilă, dar legală.

Oricâte alineate ar avea legea, oricât de legală ar fi fost activitatea celor patru agresori din Neamț, un fapt revoltător nu poate fi șters printr-o declarație și nici prin insistența cu care Tanczos Barna aplaudă organele de anchetă şi Garda de Mediu. Oricât de repede s-a acționat, puii nu au mai fost găsiţi şi nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei.

Traducerea unei declarații haotice: puii sunt vii sau îngropați

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei. Poate exista şi varianta ca ursoaica să se fi întors şi să-şi fi luat puii, este teoretic posibil, sau au fost îngropaţi, nu se ştie, efectiv, organele de anchetă nu ştiu dacă au reuşit să stabilească modul în care s-a terminat acel incident. Aşteptăm şi noi informaţii de la procurori, de la poliţişti care au făcut cercetarea penală”, a menţionat Tanczos Barna.

Desigur, dacă declarațiile se traduc prin haos total, neconcordanțe și accentul pus pe ”munca legală” a agresorilor, nici ipoteza potrivit căreia ar putea fi vorba de trafic de carne de urs nu stă în picioare pentru Tanczos Barna.

Ministrul a decis că nu este cazul să ne lansăm în ipoteze care nu au susţinere şi care sunt greu de dovedit. Mai mult, rezolvarea ar putea veni doar de la DIICOT, făcând apel la competenţa DIICOT-ului.

Specialiștii scapă turma și tot specialiștii îl scapă pe ministru de niște explicații datorate cetățenilor, activiștilor și fiecărei persoane care mai cunoaște noțiunile de civilizație, empatie, respect pentru mediu și educație ecologică.

Agresivitatea ”iertată” prin tăcere agresivă

Fac apel la calm şi să aşteptăm rezultatele anchetei, pentru că sunt convins de faptul că nicio informaţie nu o să fie ascunsă de organele de anchetă penală, sunt convins că îşi vor face treaba aşa cum trebuie, în mod profesionist şi nu m-aş angaja nici eu şi nu ar trebui să se angajeze nici altcineva în pseudocercetări penale, pentru că nu suntem specialişti şi nu avem toate informaţiile la îndemână”, a subliniat ministrul Mediului.

Să faci apel la calm înseamnă să faci apel la liniște, așteptare și umeri ridicați. Până când cazul va fi unul de domeniul trecutului, unul din multele cazuri ”soluționate” prin silenzio stampa și o indiferență absolut ”legală”.

Latest news
știri