6.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Gropile de gunoi vor dispărea. AFM alocă 286 de milioane de euro pentru programul Fabrici de Reciclare

Gropile de gunoi vor dispărea într-un viitor nu foarte îndepărtat, după ultimul anunț al președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, conform dcnews.

Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, susține că din banii primiți din PNRR, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează un program pentru sprijinirea activităților de reciclare.

„Programul Fabrici de Reciclare are o finanțare din fonduri europene, din PNRR, unde avem alocați 286 de milioane de euro. El se adresează operatorilor privați și înseamnă sprijinirea activităților de reciclare, de pregătire pentru reciclare și, după caz, post reciclare. Există o deficiență mare pe capacități de reciclare în România și am venit cu acest program în sprijinul agenților economici. Avem o schemă de ajutor de stat care stă în spatele acestui program prin care agenții economici vor beneficia de finanțarea nerambursabilă într-un cuantum de 70-80% în funcție de locul de implementare, iar diferența va trebui asigurată din surse proprii.

Ne dorim să avem capacități noi de reciclare pentru orice tip de deșeu. În principal țintim spre obținerea materiilor prime secundare. 90% din finanțarea pe care AFM o acordă se duce în zona de obținere de materie primă secundară și 10% din finanțare dacă există operatori privați care doresc să închidă circuitul și să obțină și un produs finit din acea materie primă secundară“, a spus Laurențiu Neculaescu.

Președintele AFM a mai spus că pragul „minim este de 500.000 de euro și cel maxim de 8,4 milioane de euro pentru fiecare aplicant în parte“.

Gropile de gunoi vor dispărea. Unde se pot înscrie solicitanții

Potrivit unui comunicat emis de AFM, programul a început pe 6 decembrie 2022 și se încheie pe 15 martie 2023. Cererile se pot depune prin aplicația informatică destinată programului disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro.

Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt operatorii economici care sunt
autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor
coduri CAEN:

  • 3821 – tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase;
  • 3822 – tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase;
  • 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;
  • 3831 -demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase
    din uz pentru recuperarea materialelor;
  • 3811 – colectarea deșeurilor nepericuloase;
  • 3812 – colectarea deșeurilor periculoase.
spot_img
Latest news
știri