11.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Seceta amenință Europa. Care sunt țările afectate

Vestul Europei amenințat de secetă. Agricultura ar putea avea grav de suferit.

După ce Europa a înregistrat cel mai cald al treilea ianuarie din istorie, conform Copernicus, iar 2022 a fost cel mai fierbinte an pentru multe state din Europa, acum lipsa ploilor crează îngrijorări, potrivit Euronews. Mai exact precipitațiile slabe cantitativ și căderile de zăpadă înseamnă că anumite părți ale Europei se vor confrunta cu secetă, care va impacta agricultura, alimentarea cu apă potabilă și producerea de energie. Săptămânile fără ploaie sau ninsoare au stârnit îngrijorări că Italia s-ar putea confrunta cu încă un an de secetă după vremea uscată din vara trecută. Lacurile și râurile au o lipsă severă de apă, mai ales în nordul țării. Oamenii de știință spun că Alpii au primit mai puțin de jumătate de zăpadă normală pentru această perioadă a anului și cu 63% mai puțin în bazinul râului Po.

Veneția aproape secată

Râul se află în prezent la 3,3 metri sub punctul său uscat normal. Rareori este atât de scăzut chiar și în plină vară. Precipitațiile din nordul țării au fost cu 40% mai mici decât media în 2022, potrivit Consiliului Național de Cercetare din Italia. Ar putea avea un impact asupra energiei hidroenergetice, alimentării cu apă pentru agricultură și accesului la apă potabilă. În Veneția, unde inundațiile sunt de obicei principala preocupare, mareele neobișnuit de joase au făcut imposibil ca bărci precum gondolele, taxiurile pe apă și ambulanțele să-și croiască drum prin canalele orașului. Problema a fost pusă pe seama lipsei ploii, a sistemelor meteorologice de înaltă presiune, a lunii pline și a curenților marini. „Dacă com continua în acest ritm, vom urmări întotdeauna situațiile de urgență”, spune grupul de mediu Legambiente.

Franța fără precipitații de 31 de zile

Franța a înregistrat o perioadă record de secetă de 31 de zile fără precipitații semnificative, Meteo France, a anunțat marți serviciul meteorologic al țării. În întreaga țară, precipitațiile au fost mai mici de un milimetru pe zi din 21 ianuarie. Iarna este, de obicei, perioada în care precipitațiile vitale umplu rezervele de apă. Însă numărul de zile fără ploaie „nu a fost niciodată văzut” până acum în această perioadă a anului în înregistrările din 1959, spune Meteo France. La începutul lunii februarie, departamentul Bouches-du-Rhône din sud-estul Franței a fost pus în alertă de secetă, 17 comune fiind deosebit de grav afectate. Oficialii au declarat la 9 februarie că „2022 a fost marcat de temperaturi ridicate” și un deficit de 33% în precipitații. Situația meteorologică actuală a dus la restricții privind utilizarea apei pentru locuitori.

Latest news
știri