15.5 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei a ajuns în Sulina

Nava a fost finanțată printr-un proiect cu fonduri europene, coordonat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați

Nava REXDAN, considerată cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, a efectuat cu succes prima sa călătorie.

Nava a prelevat mostre de apă, sedimente și a efectuat măsurători pe brațul Sulina

Această navă impresionantă, denumită REXDAN, reprezintă cel mai amplu proiect de cercetare pe apele interioare ale Uniunii Europene și a fost construită la șantierul naval Giurgiu din România, conform informațiilor publicate de Adevărul.ro.

Finanțată printr-un proiect cu fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de euro, coordonat de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, aceast apromite să revoluționeze cercetarea în domeniul mediului acvatic.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Galați, REXDAN va desfășura operațiuni pe o distanță de 2.000 de kilometri, parcurgând traseul de la Sulina până la Passau, Germania.

Este dotată cu nouă laboratoare specializate, care acoperă o gamă variată de activități de cercetare, inclusiv determinarea factorilor de mediu, biodiversitatea, calitatea apei și aerului, precum și dinamica sedimentelor.

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei va cartografia cursul Dunării, oferind recomandări pentru lucrările prezente și viitoare

Laboratoarele navei REXDAN găzduiesc atât cadre didactice și cercetători de la Universitatea din Galați, cât și specialiști internaționali.

În plus, pentru accesarea zonelor mai puțin accesibile, a fost achiziționată o șalupă care poate fi utilizată în locurile unde nava principală nu poate ajunge.

Centrul fix de cercetare este în oraşul Galaţi şi include laboratoare complet echipate, în cadrul cărora se desfăşoară activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice.

Latest news
știri