16.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Peste 500 de specii marine sunt în declin din cauza încălzirii apelor din oceane

Temperatura din oceane devine o amenințare existențială pentru foarte multe specii marine.

Creșterea temperaturii oceanelor reprezintă „amenințare existențială” cu efecte secundare pentru ecosisteme și pescuitul comercial, spun cercetătorii. Peste 500 de specii comune de pești, alge marine, corali și nevertebrate care trăiesc pe recifele din jurul Australiei au scăzut în ultimul deceniu, a constatat un studiu, după cum avertizează experții „nu totul este bine în ocean”. Încălzirea globală a fost probabil principalul motor al căderilor, valuri de căldură marine și o creștere a temperaturii oceanelor lovind speciile care trăiesc pe recifele stâncoase și de corali. Studiul, publicat în revista Nature, a monitorizat 1.057 de specii și a constatat că 57% dintre ele au scăzut, iar aproape 300 erau în declin într-un ritm care le-ar putea califica drept specii amenințate.

Nu mai puțin de 28% dintre specii au fost afectate

Aproximativ 28% dintre speciile analizate au suferit scăderi de 30% sau mai mult în doar un deceniu, speciile care trăiesc în ape mai reci sunt deosebit de afectate. Profesorul Graham Edgar, ecologist marin la Universitatea din Tasmania și autorul principal al studiului, a spus că scăderile au fost cele mai marcate în recifele stâncoase dominate de alge din apele mai reci din sudul Australiei, cunoscute în mod colectiv sub numele de Marele Recif de Sud. „Aceste scăderi au loc în afara vederii și cu foarte puțină atenție publică”, a spus el. Edgar a spus că există mult mai multe specii în apele care nu au fost monitorizate și, de asemenea, sunt foarte probabil să fie în declin. „Ne uităm aici doar la vârful aisbergului. Speciile ar putea să dispară acum”, a spus el. Pierderea de alge a fost deosebit de importantă, a spus Edgar, deoarece acestea au fost piatra de temelie în jurul căreia existau multe habitate în apele mai reci ale continentului. Peștii mai mari scădeau mai repede decât cei mai mici, a constatat studiul, probabil din cauza presiunii pescuitului care agrava creșterea temperaturilor.

Creșterea temperaturii din oceane, o amenințare existențială

Aproximativ 35 de cercetători din mai multe instituții s-au reunit pentru studiu, care s-a bazat pe datele existente de la Institutul Australian de Științe Marine, precum și pe monitorizarea unei armate de scafandri voluntari. Au fost incluse doar speciile care au fost observate suficient de ori pentru a genera analiza. „Fără eforturile voluntare ale scafandrilor Reef Live Survey, nu am fi putut face această muncă”, a spus Edgar. Pentru multe specii de recif, creșterea temperaturii oceanelor reprezenta o „amenințare existențială” cu efecte secundare pentru ecosisteme și pescuitul comercial, au scris autorii. Speciile din apele din sudul Australiei, care erau mai aproape de marile centre urbane precum Melbourne, Adelaide și Sydney, au fost afectate nu numai de încălzirea oceanelor, ci și de poluare, dezvoltarea coastelor, pescuit, acvacultură și scurgerile de pe uscat. Deși studiul s-a concentrat pe speciile care trăiesc pe recife, autorii au spus că fauna sălbatică marine probabil este în scădere și în alte ape temperate reci care se încălzesc rapid.

Latest news
știri