20.3 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Mașinile electrice care pot fi încărcate în 10 minute

Mașinile electrice vor putea fi încărcate în aproximativ 10 minute, anunță un producător de automobile din China, conform Gizchina.

Li Auto și-a anunțat planurile, inclusiv producerea unui nou model de mașină electrică care poate fi reîncărcat în 10 minute. Această performanță este posibilă datorită bateriei Qilin CTP 3.0 dezvoltată de gigantul chinez CATL. Ea oferă o autonomie de până la 1.000 de kilometri și poate recupera 400 de kilometri de autonomie în aproximativ zece minute. Când bateria Qilin a fost integrată pentru prima dată într-o mașină de serie, ea a afișat o putere de reîncărcare de 4C, echivalentă cu de patru ori capacitatea sa.

Noua mașină electrică de la Li Auto este prevăzută să aibă un sistem de 800 de volți. De asemenea, va avea un terminal de 480 kW care poate fi folosit de toți proprietarii de mașini electrice, indiferent de marcă. Terminalul dezvoltat de Li Auto va concura direct cu terminalul Xpeng și va depăși Tesla Supercharger. Până la sfârșitul lunii mai, 25 de stații cu aceste terminale vor fi deschise pentru experimentare. În plus, până la finalul anului sunt prevăzute 300 de stații de-a lungul autostrăzilor.

Primul model de mașină 100% electrică de la Li Auto va fi lansat înainte de 2025. Compania a mai lansat două modele de mașini cu motor hibrid reîncărcabil cu o autonomie de 1.200 de kilometri. Astfel, a depășit așteptările Toyota PHEV pentru următorii câțiva ani. Precizăm în acest sens că Li Auto a fost fondat în 2015.

Mașinile electrice. Realizare tehnologică semnificativă

Viitorul model de mașină electrică de la Li Auto va include bateria Qilin CTP 3.0, creată de CATL. Această baterie are o densitate de energie de 255 Wh/kg. Astfel, va fi cu 13% mai densă decât celulele 4680 de la Tesla și de două ori mai densă decât cea mai nouă baterie de avion de la CATL. Bateria are potențialul de a oferi o autonomie de până la 1.000 de kilometri.

Deși compania nu a confirmat capacitatea, timpul de încărcare de 10 minute pentru a recupera 400 de kilometri de autonomie este o realizare tehnologică semnificativă.

Latest news
știri