24.5 C
București
duminică, 26 mai, 2024

Fost pilot de raliuri, despre numărul foarte mare de accidente rutiere: ”Există soluţii, doar că autorităţile sunt inexistente din acest punct de vedere”

România pierde anual, de la bugetul statului, ca urmare a accidentelor rutiere, 3.3 miliarde euro costuri sociale şi încă 1.5 miliarde euro prin sistemul de asigurări

Titi Aur, fost pilot de raliuri, trage un semnal de alarmă asupra numărului accidentelor rutiere din ţara noastră şi cere autorităţilor măsuri pentru limitarea acestora.

În România, mor 4 – 5 persoane, iar, conform noilor criterii medicale, avem 10 răniţi grav şi 70 – 80 răniţi uşor în accidente rutiere, în fiecare zi! În ultimii ani, am fost solicitat în mai multe rânduri sau am provocat discuţii cu autorităţile pentru a veni cu propuneri/soluţii pe acest subiect, am prezentat mai multe proiecte, dar, din păcate, nu s-a făcut nimic. Există soluţii, doar că autorităţile sunt inexistente din acest punct de vedere”, se arată într-un comunicat transmis de Academia ”Titi Aur”.

Potrivit sursei citate, România pierde anual, de la bugetul statului, ca urmare a accidentelor rutiere, 3.3 miliarde euro costuri sociale (conform Road Safety Country Overview, emis de European Road Safety Observatory, structură din cadrul Comisiei Europene) şi încă 1.5 miliarde euro prin sistemul de asigurări.

Fost pilot de raliuri: ”Domnule prim-ministru şi domnule ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, dacă nu iniţiaţi urgent un astfel de plan vă mai curge mult sânge pe şoselele din România”

Conform acestuia, începând cu 2021, în România s-au schimbat criteriile medicale prin care se încadrează rănitul rezultat în urma unui accident rutier în rănit grav sau rănit uşor şi, în acest context, în ultimii ani, de la cel mai înalt nivel al statului a început să se propage mesajul ”au scăzut accidentele grave cu 40%”.

Țările nordice au 22 – 25 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi, media europeană este de 70 morţi, penultima ţară, Bulgaria, are 180 morţi, iar România are peste 300 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi. În acelaşi timp, în Statele Unite ale Americii, sunt 30 – 35 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi, valoare comparabilă cu ţările nordice şi mult sub media europeană”, se explică în comunicat.

În opinia lui Titi Aur, autorităţile române preferă ”să se ascundă” după criterii care, deşi sunt corecte din punct de vedere statistic, oferă o imagine ”falsă” a realităţii din trafic.

spot_img
Latest news
știri