14.6 C
București
sâmbătă, 14 septembrie, 2024

Floarea lunii mai a înflorit în România: este rară și protejată de lege

Este foarte rară, are legea de partea ei și înflorește doar în luna mai: este vorba despre bujorul de pădure, o floare protejată, care este considerată și un real monument al naturii.

În țara noastră, bujorul de pădure poate fi văzut în Parcul Natural Comana. Rezervația de bujori din Parcul Natural Comana are 230 de hectare.

În România, bujorul de pădure se află la limita nordică a arealului său, specia fiind regăsită doar în unele zone din sudul țării, arată publicația Descoperă.ro.

De asemenea, rezervația naturală este administrată de regia națională Romsilva. Ca în fiecare an, angajații companiei monitorizează zonele în care se găsește floarea rară și protejată de lege.

Luna mai este luna în care înflorește bujorul de pădure

A înflorit bujorul de pădure, monument al naturii. Imagini spectaculoase din Parcul Natural Comana, unde colegii noștri monitorizează permanent zonele în care se găsește această floare foarte frumoasă, rară și protejată de lege. Bujorul înflorește în luna mai, iar perioada de florescenţă durează aproximativ zece zile”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții Romsilva, potrivit Mediafax.

Spre deosebire de alte specii de bujor, aceasta are floarea de un roșu purpuriu, cu un singur rând de petale, mai precizează sursa citată.

Bujorul românesc nu trebuie distrus sau colecționat

Dacă vorbim despre bujorul românesc, trebuie să știm că poartă numele latinesc de Paeonia peregrina Mill și este o specie de bujor din familia Paeonia. Specia este prezentă în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei.

Floarea roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină. Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată. Se găsește în Parcul Natural Comana în locurile însorite, precum și în Pădurea Troianu din județul Teleorman.

spot_img
Latest news
știri