5.4 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Turcia interzice importul majorității deșeurilor de plastic

Statul turc a decis să pună stop importului deșeurilor de plastic după ce o investigație a arătat că deșeurile provenite din Marea Britanie au fost lăsate să ardă.

De asemenea, o mare parte dintre acestea au fost aruncate și abandonate în zone precum plaje sau marginea drumurilor, arată The Guardian.

Greenpeace a vizitat 10 localități din sudul orașului Adana în luna martie. Anchetatorii au găsit deșeuri ilegale, inclusiv ambalaje din supermarketuri britanice, pe căile navigabile, pe plaje și în munți.

Marea Britanie exportă mai multe deșeuri de plastic către Turcia decât orice altă țară, deoarece China a interzis importurile în 2018. Exporturile Marii Britanii către statul turc au crescut de la 12.000 de tone în 2016 la 209.642 de tone în 2020, aproximativ 30% din exporturile de deșeuri de plastic din Marea Britanie.

Cu toate acestea, Turcia are o rată de reciclare de doar 12%, iar anchetatorii au găsit ambalaje din plastic de la Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Lidl și Marks & Spencer. Toate acestea erau aruncate, lăsate în pungi sau arse. De asemenea, a fost găsit plastic de la comercianți precum B&Q, Debenhams, Poundland și Spar.

Turcia, principala destinație a deșeurilor altor state

Alte țări europene au ales, de asemenea, Turcia ca principală destinație a gunoiului lor. Aproximativ 241 de camioane de deșeuri plastice vin în Turcia, în fiecare zi. Acestea provin din toată Europa și sunt de 20 de ori mai multe decât au fost importate în 2016.

Reglementările din Marea Britanie și UE spun că deșeurile din plastic nu ar trebui exportate în țări, decât dacă vor fi reciclate.

Marți seara, guvernul turc a declarat că va interzice importurile majorității tipurilor de deșeuri din plastic. O notificare a ministrului comerțului a eliminat câțiva polimeri din deșeurile pe care le-ar permite să intre în țară.

Greenpeace a declarat că interdicția implică plasticul din polietilenă utilizat în 94% din deșeurile britanice exportate în Turcia. Include recipiente de iaurt, pungi pentru salate și folii de plastic. Marea Britanie a exportat aproape 198.000 de tone de polietilenă în Turcia în 2020.

Sticlele de băuturi din plastic – din polipropilenă – nu sunt incluse în interdicție

Sam Chetan-Welsh, militant politic la Greenpeace Marea Britanie, a declarat: ”Oamenii au fost îngroziți să vadă imagini cu deșeurile menajere britanice aruncate și arse în Turcia. Guvernul britanic trebuie să pună capăt exportului deșeurilor noastre de plastic care afectează alte țări. Avem nevoie de o interdicție completă asupra tuturor exporturilor de deșeuri de plastic și a legislației, pentru a face companiile din Marea Britanie să reducă în primul rând cantitatea de plastic pe care o produce.

spot_img
Latest news
știri