Autoritățile din Iran solicită populației să reducă consumul de apă, într-un moment în care țara se confruntă cu o gravă penurie din cauza unui val de caniculă, cu temperaturi ce au depășit 50 de grade Celsius.
Meteorologii au transmis că țara a trecut prin cea mai călduroasă săptămână din acest an. ”Oamenii ar trebui să economisească apa pentru a evita scăderile de presiune”, a declarat președintele Consiliului Municipal din Teheran.
Teheranul riscă să rămână fără apă: barajele sunt la cel mai scăzut nivel din ultimul secol
Compania care gestionează alimentarea cu apă a Teheranului a cerut reducerea consumului cu ”cel puțin 20% pentru a ajuta la atenuarea deficitului”, titrează Biziday.
În egală măsură, reprezentanții societății au precizat că ”rezervoarele barajelor care furnizează apă Teheranului sunt în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimul secol”, după ani de scădere constantă a precipitațiilor.
Criza apei se adâncește în Iran: sudul țării, grav afectat de secetă și gestionare defectuoasă
Deficitul de apă este o problemă majoră în Iran, mai punctează sursa citată.
Apa lipsește în special în provinciile aride din sudul țării, fiind pus pe seama managementului defectuos și supraexploatării resurselor subterane, precum și pe impactul tot mai mare al schimbărilor climatice.
Schimbările climatice au amplificat canicula în Europa și au provocat mii de decese
Aproximativ 2.300 de persoane au murit în 12 orașe europene din cauza caniculei severe care a afectat Europa de Vest la sfârșitul lunii iunie, potrivit unui studiu realizat de experți britanici.
Circa 1.500 dintre aceste decese sunt asociate schimbărilor climatice, care au amplificat temperaturile cu până la 4°C. Valul de căldură a adus temperaturi de peste 40°C în Spania și incendii în Franța.
Orașe precum Barcelona, Londra sau Milano au fost printre cele mai afectate. Luna iunie 2025 a fost a treia cea mai caldă iunie înregistrată vreodată la nivel global.