15.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Incendiile din Canada de două ori mai multe din cauza încălzirii globale

Incendiile care au devastat provincia canadiană Quebec între mai și iulie s-au dublat. Probabil din cauza schimbărilor climatice, au declarat oamenii de știință.

Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au făcut incendiile cu până la 50% mai intense. Potrivit unei analize World Weather Attribution group. „Schimbările climatice măresc foarte mult inflamabilitatea combustibilului. Asta înseamnă că o singură scânteie, indiferent de sursa ei, se poate transforma rapid într-un infern arzător.”

A spus Yan Boulanger, cercetător la Natural Resources Canada. Creșterea temperaturilor globale poate genera mai multe valuri de căldură. Poate exacerba seceta și poate modifica tiparele de zăpadă și precipitații.

Acest lucru poate usca iarba și copaci, făcându-i mult mai ușor de aprins și mult mai ignifugi. În multe părți ale Canadei, zăpada acționează ca o forță limitatoare pentru declanșarea și răspândirea incendiilor. „Anul acesta, temperaturile ridicate au dus la dezghețarea rapidă și la dispariția zăpezii. Chiar în cursul lunii mai, în special în estul Quebecului, ceea ce a dus la incendii neobișnuit de timpurii.” A declarat specialistul în mediul Philippe Gachon de la Universitatea Quebec din Montreal.

În incendiile de anul acesta a ars 4% din suprafața împădurită din Canada

Oamenii de știință au analizat datele meteorologice, inclusiv temperatura, viteza vântului, umiditatea și precipitațiile. Și au folosit modele computerizate pentru a evalua modul în care schimbările climatice. Au analizat vremea în care au izbucnit incendiile în acest an, comparând-o cu clima preindustrială. Incendiile din Quebec sunt doar o fărâmă din ceea ce a fost cel mai agresiv sezon de incendii de vegetație înregistrat în țară. Peste 14 milioane de hectare au ars până acum în acest an. Adică 4% din întreaga suprafață de pădure a Canadei și de peste șase ori media celor patru decenii. Incendiile de vegetație continuă să amenințe provincia Columbia Britanică. Acolo unde sunt în continuare incendii și armata a fost chemată să intervină. Săptămâna trecută, toți cei 20.000 de locuitori au evacuat orașul Yellowknife, situat în teritoriile slab populate de Nord-Vest. În timp ce incendiile se apropiau de capitala subarctică. Cert este că sezonul de incendii nu pare să se fi terminat.

Latest news
știri