Barajul celor Trei Defileuri din China e cel mai mare baraj hidroelectric din lume. Este atât de mare încât influențează rotirea Pământului în jurul propriei axe, potrivit IFL Science.
Barajul este situat în provincia Hubei din centrul Chinei și este construit pe cursul râului Yangtze. Acesta primește apă din trei râuri, Qutangxia, Wuxia și Xilingxia.
În 2005, NASA a explorat modul în care cutremurul și tsunamiul din Oceanul Indian din 2004 au afectat rotația Pămntului. Potrivit oamenilor de știință modificarea distribuției masei pe Pământ influențează inerția planetei. Este la fel ca atunci când un patinator se învârtește și își duce brațele aproape de corp pentru a-și crește viteza de rotire.
Acest lucru s-a întâmplat la cutremurul din 2004, care a fost urmat de tsunami. Seismul a modificat distribuția masei Terrei și a redus durata unei zile cu 2,68 microsecunde.
Barajul celor Trei Defileuri e atât de mare încât schimbă rotația Pământului
În teorie, este posibil ca o schimbare masivă de apă să facă același lucru. În postarea din 2005, Benjamin Fong Chao, geofizician la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, explică că uriașul baraj este capabil să rețină 40 de kilometri cubi de apă.
După calculele sale, această schimbare de masă ar crește durata unei zile cu 0,06 microsecunde. De asemenea, modificarea poate muta poziția polului Pământului cu aproximativ 2 centimetri. Nu este mult, chiar și în comparație cu efectul marginal al cutremurelor gigantice, dar este destul de semnificativ pentru o structură creată de om.
Oamenii influențează rotația Pământului și în alte moduri. Un efect similar este cauzat în prezent de schimbările climatice și de impactul acestora asupra distribuției în masă a Pământului. Pe măsură ce temperaturile cresc, calotele de gheață polare se topesc și mările tropicale se ridică. Acest lucru duce la o acumulare mai mare de masă la ecuator decât la poli. La rândul nostru, suntem gata să experimentăm o rotire mai lentă a Pământului și ușor mai lungi.
Efectul este neglijabil pentru percepția noastră de zi cu zi asupra vieții de pe planeta Pământ, dar ar putea duce la confuzie pentru dispozitivele de indicare a timpului foarte precise, cum ar fi ceasurile atomice.