27.2 C
București
luni, 23 septembrie, 2024

Viitura de pe Dunăre ajunge în România la finalul lunii septembrie. Debitul este dublu față de media multianuală

Specialiștii Apele Române estimează că lucrările de apărare vor asigura tranzitarea în siguranță a viiturii, care va atinge un debit de până la 9500 mc/s între 28-29 septembrie

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi mai mult decât dublu faţă de perioada actuală şi cu mult mai mare decât media multianuală.

Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor ar trebui să asigure tranzitarea în siguranţă a viiturii de pe Dunăre

Specialiştii estimează că lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile, transmite News.ro.

Aceştia anunţă că debitele Dunării sunt în creştere şi vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de valoarea actuală.

De asemenea, debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere şi vor ajunge maximul valorii, în intervalul 28-29 septembrie, ajungând până la valoarea de 9200-9500 mc/s.

Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile de la momentul intrării acesteia în secţiunea Baziaş”, a precizat Administraţia Naţională Apele Române, potrivit sursei citate.

Specialiștii sunt în teren și monitorizează nivelurile Dunării

Hidrologii noștri de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă preiau datele de la nivelul celor 18 stații hidrometrice situate pe sectorul românesc al Dunării și transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării prognozelor de către colegii noștri de la INHGA. În același timp, specialiștii noștri sunt în teren și monitorizează nivelurile Dunării, precum și linia de apărare situată de-a lungul întregului sector românesc”, au mai punctat reprezentanții de la Apele Române.

Ministrul Mircea Fechet împreună cu experți de la Apele Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au survolat, în această dimineață, cu un elicopter, zone din țară în care riscul de inundații este mai mare

Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Porțile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină. Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare #SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a precizat Mircea Fechet.

spot_img
Latest news
știri