-1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Ministerul Mediului a primit 40 de milioane de euro pentru monitorizarea condițiilor meteo. Cum justifică eficiența acestei achiziții

Administraţia Naţională de Meteorologie va instala 400 de stații automate care vor fi integrate într-un sistem de telecomunicații dezvoltat de STS. Inițiativa aparține Ministerului Mediului.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a semnat contractul de finanțare pentru extinderea sistemului de observații meteorologice. Proiectul finanțat din PNRR, în valoare de 40 milioane de euro, va fi implementat de Administrația Națională de Meteorologie(ANM) în parteneriat cu Serviciului de Telecomunicații Speciale(STS).

Prin această investiție, se va suplimenta numărul actual de stații meteorologice automate (166) cu încă 300 de stații meteorologice automate noi și 100 de stații agrometeorologice. De asemenea, se va achiziționa și un subsistem integrat de comunicații, monitorizare și alimentare. Noul sistem va contribui la creșterea capacității de avertizare a populației cu privire la fenomenele meteo periculoase și de vreme severă imediată (de tip nowcasting) și a gradului de realizare al prognozelor meteorologice, ceea ce va duce la diminuarea și prevenirea efectelor acestor fenomene asupra vieții și bunurilor materiale, a explicat oficialul de la Mediu.

Ministerul Mediului a primit 40 de milioane de euro pentru monitorizarea condițiilor meteo: Gândiţi-vă la viituri, la furtuni puternice, fulgere care pot genera incendii”

La semnarea contractului de finanțare a participat și Elena Mateescu, reprezentanta Administrației Naționale de Meteorologie. Ea a subliniat cât de important este ca fiecare oraș să aibă stații meteorologice de ultimă generație, mai ales cele care au potențial agricol.

Vă dau exemplu judeţul Brăila, unde funcţionează o singură staţie meteorologică şi e o staţie judeţeană. Brăila este o zonă importantă economic pentru agricultură şi nu putem funcţiona cu o singură staţie, se pot vedea punctele roşii din judeţul respectiv”, a subliniat Elena Mateescu, la semnarea contractului de finanțare.

Tánczos Barna susține că noile stații de monitorizare a condițiilor meteo pot transmite datele într-un mod precis, iar acest lucru ar putea preveni inclusiv incendiile provocate de fulgere.

„Gândiţi-vă la viituri, la furtuni puternice, fulgere care pot genera incendii. Toate vin cu o acurateţe uriaşă, mai ales după ce acest sistem va fi completat. La nivel de comună, sat, vale, bazin hidrografic, la nivel de ocol silvic, vom avea aceste prognoze”, a precizat ministrul Mediului, cu privire la utilitatea acestei achiziții, potrivit PRO TV.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafaţa agricolă afectată de fenomenele meteorologice extreme se ridică la aproximativ 4.665 hectare. Sistemul antigrindină a funcţionat din 15 aprilie ac și trase n 2.627 de rachete pentru protejarea culturilor.

spot_img
Latest news
știri