19.6 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024

Regizorul Steven Spielberg regretă faptul că filmul „Jaws“ a dus la decimarea rechinilor de pe coasta atlantică a Americii de Nord

Poate un simplu film să afecteze Mediul(?)

Steven Spielberg, regizor și câștigător al Premiului Oscar, spune că „regretă cu sinceritate” modul în care portretizarea însetată de sânge a marilor rechini albi din filmul Jaws (Fălci), din 1975, a contribuit la o scădere bruscă a numărului de animale.

El a fost invitat la Desert Island Discs, la BBC Radio 4, unde a fost întrebat cum s-ar simți dacă ar fi pe o insulă pustie înconjurată de ape în care trăiesc mulți rechini.

Este un lucru de care încă mă tem, să nu fiu mâncat de un rechin. Rechinii sunt cumva supărați pe mine pentru frenezia pescarilor sportivi care a avut loc după 1975 (n.r. momentul în care a fost lansat filmul)”, a spus Spielberg, adăugând: „Regret cu adevărat, până în prezent, decimarea populației de rechini din cauza cărții și a filmului”.

Filmul Jaws a cauzat un „aflux colectiv de testosteron” în rândul pescarilor de pe Coasta de Est a Americii de Nord, mii de oameni mergând la vânat de rechini în scop sportiv, așa cum a declarat George Burgess, fost director al Programului Florida pentru cercetarea rechinilor, pentru BBC în 2015.

Drept urmare, după lansarea filmului, numărul rechinilor din apele care udă țărmul de este al Americii de Nord a scăzut cu aproximativ 50%.

Acțiunea filmului se petrece într-un oraș fictiv de pe coasta new-yorkeză a Statelor Unite ale Americii, unde un șef de poliție, un biolog marin și un căpitan de navă vânează un mare rechin alb ucigaș care atacă oamenii.

În mintea publicului, teama de rechini pe care filmul a indus-o a fost în curând înlocuită de fascinație, care continuă până în ziua de azi”, au scris Nancy Knowlton și Wendy Benchley pentru revista Smithsonian, în 2014.

Din păcate, acea fascinație s-a corelat cu o disperare după ce, în ultimele câteva decenii, s-a constatat că populațiile de rechini au început să se diminueze”, se mai arată în revista Smithsonian.

Peste o treime din toate speciile de rechini și aproximativ 75% dintre speciile de rechini oceanici se confruntă cu pericolul dispariției și se află pe lista roșie a speciilor amenințate din Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, potrivit Mirandei Bryant.

Totuși, există și oameni care nu dau vina exclusiv pe filmul lui Spielberg pentru declinul ridicat al rechinilor și spun că cei care fac acest lucru pot „acorda mult prea mult credit filmului”.

Scăderea populației de rechini este cauzată de pescuitul excesiv”, a spus Paul Cox, directorul executiv al Shark Trust

Specialistul în fobie Christopher Paul Jones a spus pentru The Guardian că filmul este celebru prin emoțiile pe care le creează. El a precizat că persoanele pe care le-a întâlnit și care au galeofobie, frică de rechini, spun adesea că filmul Jaws reprezintă cauza fricii lor, deoarece majoritatea oamenilor nu au văzut vreodată un rechin în sălbăticie.

„Nu poți vedea sub apă, iar muzica creează un sentiment de teamă. Filmele ating toate simțurile, vizuale, auditive, și pot avea un impact foarte mare asupra modului în care ne simțim.”, a precizat Jones.

Jaws a jucat un rol major în consolidarea statutului lui Spielberg ca nume cunoscut în cinematografie. Filmografia lui Spielberg include și E.T. The Extra-Terrestrial (1982), Jurassic Park (1993), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) și, cel mai recent, The Fabelmans (2022).

Și scriitorul cărții care a inspirat filmul Jaws și-a cerut scuze pentru impactul adus de opera sa asupra decimării populației de rechini

Peter Benchley, regretatul autor al cărții Jaws, din 1974, care a inspirat filmul lui Spielberg, și-a cerut și el public scuze pentru impactul avut de volumul său asupra dispariției rechinilor. Benchley a devenit un conservator care a susținut protecția animalelor.

„Rechinii nu vizează ființele umane și, cu siguranță, nu poartă ranchiună”, a spus Benchley pentru London Daily Express în 2006.

„Nu există un rechin mâncător de oameni răi. De fapt, rechinii rareori mușcă mai mult de o bucată din oameni, pentru că suntem slabi și neapetisanți pentru ei”, mai spunea, la acea vreme, Peter Benchley, conform Smithsonianmag.

spot_img
Latest news
știri