-0.7 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

De ce zăpada pare uneori albastră?

Te-ai întrebat vreodată de ce zăpada pare albastră? Un specialist a venit cu răspunsul la această întrebare.

Zăpada este formată în întregime din apă. Ea căpăta diverse forme, în funcție de temperatură, de la ușoară și pufoasă până la lipicioasă și grea. Consistența zăpezii se schimbă foarte mult, dar și culoarea, potrivit IFL Science.

Te-ai întrebat de ce zăpada pare uneori albastră? Dr. Andrew Schwartz de la UC Berkeley Central Sierra din California a venit cu un răspuns.

„Zăpada pare albastră, uneori, din același motiv pentru care avem apă albastră. La urma urmei, zăpada este doar apă înghețată, nu? Deci, pe măsură ce lumina soarelui intră și începe să pătrundă pe suprafața stratului de zăpadă, obținem multă absorbție a roșului și galbenului din spectrul luminos. Astfel, lumina albastră este singura lumină care nu este absorbită într-o măsură mai mare“, a precizat el.

„În general, dacă stratul de zăpadă e mai mare și poți să te uiți dedesubt, va fi un albastru mai închis, mai profund. Vei vedea mai mult din acel albastru pe măsură ce galbenul și roșul sunt filtrate la diferite niveluri. Dar, în aceeași măsură, dacă privești doar un peisaj cu zăpadă care îl acoperă, obții mai multă absorbție a acelor roșului și galbenului și, astfel, vei obține acel aspect albastru. Este doar apă. Apa este albastră pentru că absoarbe acele lungimi de undă și vedem același lucru și la zăpadă“, a mai zis specialistul.

spot_img
Latest news
știri