10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ce facem cu electrocasnicele mari. Ghid de administrare a deșeurilor din această categorie

Unde putem preda eletrocasnicele mari care au ieșit din uz

De regulă electrocasnicele mari sunt mai greu de manageriat atunci când își termină ciclul de viață pentru că sunt grele, sunt dificil de scos din casă și complicat de aruncat. Mai ales că și în contextul în care reușim să le scoatem din casă nu știm exact unde anume trebuie depozitate, pentru că într-adevăr ele au alt statut decât gunoiul menajer, un statut special prin care se impune colectarea lor în anumite condiții. Așadar vorbim despre centre de reciclare special făcute pentru eletrocasnice acolo unde acest gen de aparate sunt dezasamblate, iar anumite piese sunt reutilizate. Pentru frigidere sau mai exact echipamentele cu transfer termic este necesar să știți de ce trebuie dus la un centru de reciclare. Asta pentru că sunt urmate anumite etape atunci când un astfel de aparat este scos din uz. În primul rând se extrag substanțele chimice care răcească aerul, apoi se colectează materialele care pot fi reutilizate cum ar fi sticla și plasticul.

Aparatele pot fi preluate de la domiciliu

Din acest motiv toate aceste aparate trebuie duse în locuri special amenjate pentru că au tot felul de componente care necesită managerierea în anumite condiții. Iar unele dintre aceste centre de colectare preiau aparatele de la domiciliu astfel încât puteți să vă debarasați de ele mult mai ușor. Este foarte important să facem acest lucru, pentru că în acest fel protejăm mediul de tot felul de substanțe pe care aceste aparate le conțin, cum ar fi: plumb, crom, mercur, ba chiar și substanțe care se pot aprinde extrem de ușor. Unele dintre aceste aparate pot conține chiar și freon despre care s-a demonstrate că poate distruge stratul de ozon.

Componentele eletrocasnicelor mari, extrem de dăunătoare pentru mediu

Este evident că aceste materiale dacă vor fi aruncate la întâmplare vor cauza daune grave mediului înconjurător, animalelor, dar și oamenilor, de aceea este important să înțelegem cum trebuie reciclate. Mai ales că prin intermediul lanțului trofic odată ce au ajuns în mediu cu siguranță se vor întoarce înapoi la om ori prin aer ori prin intermediul animalelor, așadar putem evita să ne facem nouă înșine rău.

Latest news
știri