13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Măsuri de ultimă oră de la Comisia Europeană în scandalul facturilor. Ce schimbări ne așteaptă din martie

Din martie se va schimba modalitatea în care suntem facturați pentru energia electrică

Reprezentanții Comisiei Europene au declarat că există mai multe propuneri de revizuire a pieței de energie electrică venite din partea Uniunii Europene, prin care se încearcă protejarea consumatorilor. Mai exact în cazul fluctuațiilor de energie sau creșterii prețurilor la combustibilii fosili, consumatorii să nu mai fie atât de afectați.  

UE își reformează piața de energie pentru a încerca să evite greșelile de anul trecut, când reducerile în furnizarea de gaze rusești au dus prețurile la energie electrică în Europa la niveluri record, majorând facturile pentru gospodării și forțând unele industrii să se închidă. Într-o consultare publică, Comisia a prezentat numeroase opțiuni pentru a revizui modul în care centralele electrice vând energie electrică, ca parte a reformei pieței pe care o va propune în martie. Mai ales că designul actual al pieței „a demonstrat și unele deficiențe”, a recunoscut executivul UE, spunând că actuala criză a gazelor a împins povara costurilor mai mari ale energiei asupra consumatorilor finali.

Reforma este necesară

„Așadar, este necesară o reformă pentru a proteja mai bine gospodăriile și întreprinderile de prețurile ridicate la energie, pentru a crește rezistența și pentru a accelera tranziția prevăzută în Pactul verde european”, se arată în comunicat. „Criza energetică fără precedent cu care ne confruntăm arată că trebuie să facem proiectarea pieței de energie electrică potrivită pentru viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiilor energiei curate la prețuri accesibile”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, într-o declarație. Propunerea UE va avea ca scop extinderea utilizării de către Europa a contractelor pe termen lung care oferă centralelor electrice un preț fix pentru electricitatea lor – „contracte pentru diferență” (CfD) și contracte de cumpărare a energiei (PPA), a spus Comisia.

Noi tipuri de contracte din martie. Noi măsuri de la Comisia Europeană

Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea un tampon între consumatorii de energie și prețurile volatile pe piețele de energie pe termen scurt, generând facturi de energie mai stabile pentru gospodării și companii, se arată în comunicat. La prima vedere, Comisia a părut să evite capcanele legate de plafonările de preț, despre care unii participanți la piață au avertizat, a declarat analistul Rystad Energy Fabian Ronningen. Comisia a propus o serie de alte modificări, cum ar fi facilitarea alegerii de către consumatori a contractelor de energie electrică cu preț fix pentru a-și reduce expunerea la creșterile de preț pe termen scurt sau extinderea unei măsuri temporare a UE care reduce veniturile extraordinare de la producătorii care nu sunt pe gaz.

Latest news
știri