6.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Poluarea din plămânii bucureștenilor: repetitivă și fără terapie

Ne plângem de aer irespirabil, de fum, de mizerie, de pâcla zilnică ce ne sufocă, analizăm datele și repetăm greșelile zilnic.

Poluarea din București atinge cote alarmante în această dimineață, valorile pentru microparticule fiind depășite de cinci ori. Nivelul mare de poluare a fost constatat și în restul orașelor din România și, deși este un fenomen cu care ne-am obișnuit, datele indică prezența poluării doar pe teritorul țării noastre.

Valorile pentru microparticule sunt depășite de până la cinci ori în această dimineață atât în București dar și în restul orașelor din țară, arată datele celei mai mari rețele independente de monitorizare a calității aerului uRAD Monitor.

Cât de poluat este astăzi aerul?

Dincolo de arderile ilegale și poluarea generată de sistemele de încălzire, Buletin de București a încercat să găsească o explicație și din punct de vedere meteorologic. 

Avem episoade de ceață matinală, care amplifică fenomenul de poluare cu microparticule, pentru ca s-a schimbat circulația curenților de aer. Săptămâna trecută eram pe ciclon cu precipitații, iar acum avem un anticiclon cu aer cald și uscat dinspre Azore. Plus praful saharian, anunțat pentru week-end, care începe să ajungă și la noi. Plus inversiunea termica, adică foarte cald și soare în zonele de deal și munte, ceață și mai frig la câmpie, unde crește temperatura doar după ce se ridică ceața. Azi a intrat pe teritoriul nostru aer rece care e mai greu, și care ține poluanții la nivelul solului, însă doar până mâine”, a explicat pentru Buletin de București meteorologul Andreea Mocanu. 

 Arderi mai mult sau mai puțin legale

Cu toate acestea, meteorologul afirmă că, în ciuda analizei, nu se explică de ce senzorii de monitorizare a calității aerului arată valori atât de mari. Andreea Mocanu  a adăugat că poate fi vorba, până la urmă, de arderi mai mult sau mai puțin legale.

La asta aș adăuga și activitatea vecinilor noștri sârbi și bulgari plus ce mai ajunge și de la polonezi, care au infringement pentru arderile de cărbune”, a concluzionat meteorologul. 

Valori depășite pentru regiunea București-Ilfov, cu un calificativ “foarte rău”, arată și datele Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în administrarea Agenției de Mediu.

Poluarea: un avatar al stilului nostru de viață

Trafic, industrie, încălzire rezidențială, toate afectează calitatea aerului, mai ales pe perioada sezonului de iarnă.

Senzorii ce ne indică poluarea aerului în București și în țară sunt, în realitate, un avatar al stilului nostru de viață, o imagine a deciziilor greșite pe care le luăm zilnic, dar și un rezultat al indiferenței la care contribuim cu toții.

Ne plângem de aer irespirabil, de fum, de mizerie, de pâcla zilnică ce ne sufocă, analizăm datele și repetăm greșelile zilnic.

Instituțiile nu consideră că ar avea vreo responsabilitate, Ministrul Mediului, cel mai probabil, ar face apel la eternul ”calm”, iar România bifează o nouă zi la terapie intensivă. Aparatul de ventilație este mobil, este plin de substanțe care pot îmbolnăvi și chiar ucide și e de ajuns pentru fiecare dintre noi.

Latest news
știri