7.6 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

Planul de reducere al pesticidelor bate pasul pe loc. Acuzații dure din partea oficialilor CE

Comisia Europeană acuză Comisia Agri de faptul că nu face nimic legat de regulamentul cu privire la pesticide.

Cronologia privind utilizarea durabilă a regulamentului privind pesticidele (SUR), este incertă. Concluzia a fost trasă, după ce o scrisoare scursă a arătat că europarlamentarii din agricultură trag de timp legat de dosarul crucial, ceea ce i-a determinat pe oficialii Comisiei să-i acuze că au blocat în mod deliberat progresul. Propunerea controversată, dar ambițioasă, SUR își propune să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030, așa cum este stabilit în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork. Dar progresul în dosar nu s-a desfășurat fără probleme, miniștrii agriculturii din UE cerând mai multe informații înainte de a continua, blocând efectiv negocierile privind dosarul crucial. Acum, președintele Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), Norbert Lins, a declarat într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, că și acesta este pregătit să își dea punctul de vedere asupra propunerii odată ce va primi datele suplimentare.

Acuzații de tergiversare

În scrisoarea, Lins susține că comisia sa este „dorită să continue cu dosarul”, dar subliniază că „amândoi legiuitorii, evident, nu vor fi în măsură să voteze acest text înainte de a fi primit și analizat cele de mai sus. elemente suplimentare”. Întrucât Consiliul „nu programează o abordare comună până atunci”, în mod similar, comitetul pentru agricultură „s-ar considera irelevant să dea un aviz cu privire la propunere atunci când evaluarea suplimentară a impactului este în așteptare”, a scris el. Mișcarea a fost criticată de un oficial al Comisiei, care a declarat că „nu sunt optimiști” cu privire la progresul propunerii SUR datorită, în mare parte, conducerii comitetului pentru agricultură. „Comisia AGRI nu se mișcă – folosesc în mod deliberat și cu bună știință tactica pentru a întârzia dosarul”, a spus oficialul, care a vorbit cu EURACTIV sub condiția anonimatului, adăugând că „ se creează o presiune pentru acest lucru. Fie să nu fie adoptate în cadrul acestui mandat, fie revărsate la următorul mandat”. În timp ce oficialul a spus că este reticent să „speculeze cu privire la finalul comitetului [AGRI]”, el a spus că toate opțiunile indică o „întârziere periculoasă”.

Regelementările privind pesticidele lasate pentru alt mandat

Acest lucru se datorează faptului că „fereastra de oportunitate din acest mandat se închide foarte repede”, au explicat ei, subliniind că „ușa se va închide în curând” asupra proceselor legislative. „Fereastra pentru a face aceste schimbări se închide și nu este sigur care vor fi schimbările politice peste doi ani de acum încolo”, a spus cel de-al doilea oficial. Între timp, președintele comisiei de mediu, Pascal Canfin, a criticat decizia omologului său din agricultură într-o scrisoare separată, adresată tot președintelui Metsola și văzută de EURACTIV. „Intenția comisiei AGRI de a suspenda lucrările parlamentare privind propunerea ar pune în pericol încheierea acestei importante proceduri legislative în actualul mandat și nu reflectă principiul bunei cooperări între comisiile parlamentare”, a scris el. Canfin a subliniat, de asemenea, că, în ciuda solicitării de mai multe informații, președinția suedeză a Consiliului a confirmat în ENVI la 9 februarie că lucrările în Consiliu „continuă în restul propunerii”.

Latest news
știri