Deși prognoza meteo anunță ninsori, berzele vestesc primăvara: păsările care au iernat în Africa au început să sosească în locurile lor de cuibărit din țara noastră.
Un exemplu este Dumbrăvioara, un sat situat pe malul râului Mureș, județul Mureș. După un zbor de 11 mii de kilometri, berzele au revenit și au început deja consolidarea cuiburilor.
Prima barză care și-a ocupat unul dintre cuiburile monitorizate permanent de specialiști părea ostenită după un zbor atât de lung.
Imaginile, transmise și on-line, demonstrează cu câtă meticulozitate reușesc aceste înaripate să-și reconsolideze cuibul, ca să fie cât mai trainic, anunță Știrile Pro TV.
Milvus: ”O barză a zburat 9 mii – 11 mii de km pentru a ajunge în Mureș”
Grupul Milvus este o organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării și consultanței. Scopul Milvus este de a face din România un loc mai bun pentru păsări, natură și oameni.
Iulia Vizi, reprezentant al Grupului Milvus, a declarat că, dacă se iau în calcul studiile asociației, se va ajunge la concluzia că puii de anul trecut nu se întorc, ci rămân în țările în care iernează în Africa.
”Berzele sunt puțin pricăjite, având în vedere că au zburat 9 mii – 11 mii de km să ajungă în Mureș. Dacă vom avea perioadă mai rece, nu trebuie să ne facem probleme, berzele nu pleacă”, a precizat reprezentantul organizației.
Berzele din România, urmărite și în stăinătate
Peste 25 de mii de oameni, inclusiv din strainătate, sunt curioși să descopere viața acestei specii și urmăresc periodic cuibul supravegheat video.
Iulia Vizi, reprezentant Grupul Milvus: ”350 de mii de vizualizări. Și acum am avut concurs pentru cel mai iute … spectator… printre ei găsim și o doamnă din Milano”.
Conform sursei citate, ornitologii spun că, deși ne mai așteaptă câteva zile friguroase, berzele își vor găsi hrana fară probleme.