8.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Programul ”Casa Eficientă Energetic”: amânat, din lipsă de angajați

Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul „Casa Eficientă Energetic” se află într-un impas din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, relatează Agerpres.

„Casa Eficientă Energetic”: un program care a avut suişuri şi coborâşuri

În  programul considerat ca fiind unul pentru viitorul verde au fost depuse 2.200 de dosare, doar că România rămâne țara birocrației, iar evaluarea dosarelor depuse este într-un impas.

Tanczos Barna a mai afirmat că trebuie asigurate resursele umane necesare pentru evaluarea dosarelor şi semnarea contractelor de finanţare.

De asemenea, oficialul a mai adăugat că este necesar să fie luată o decizie, pentru că, în momentul de faţă, capacitatea instituţională nu a permis AFM (Adminstraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) să deruleze mai repede acest program.

În acelaşi timp, extindem componenta de clădiri publice a programului „Casa Eficientă Energetic”, unde dorim să asigurăm o finanţare în plus pentru instituţiile publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituţii publice, va fi de 1,4 miliarde de lei. Instituţiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcţii şi reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, şcoli, spitale, locuinţe sociale etc. În componenta de locuinţe uni-familiale, suma maximă care poate fi acordată este de de 15.000 de euro”, a susţinut oficialul.

Program amânat pentru 2021

În același timp, ministrul Mediului a anunțat că o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va fi lansată în 2021. Barna a explicat că programul a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor, iar, în momentul de față,  se află în faza de contractare şi plăţi.

Mai mult, ministrul Mediului a precizat că a operaţionalizat programul în ultimele două luni.

Ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat şi să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat şi într-o formă îmbunătăţită a Ghidului de finanţare vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021”, a mai spus Barna Tanczos.

Conform unui anunț făcut la începutul lunii februarie 2021, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat că AFM va începe decontarea cheltuielilor eligibile din Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, fiind emis, în acest sens, Ordinul pentru modificarea Ghidului de finanţare, cu scopul de a se evita blocajele în procesul de instalare şi decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validaţi în program.

Astfel, conform Ordinului, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni, de la 8 la 12 luni. De asemenea, se are în vedere reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validaţi, în baza opţiunii exprimate a beneficiarilor şi permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanţare şi aprobate de AFM, precizează Știri pe Surse.

Latest news
știri