Copaci in parc - Foto Pech Frantisek

Temperaturile de afară încep să vestească primăvara. Pomii și arbuștii care au început, deja, să înflorească ne asigură că a venit primăvara.

Odată cu venirea primăverii, orice gospodar își face curățenie în casă, în grădină, în curte. 

Nici gospodarii comunităților locale – unii dintre ei, nu fac excepție. Ba își doresc chiar să dea un exemplu, să îi încurajeze pe cetățeni să participe la curățenia de primăvară, nu doar în propria casă, ci și în jurul blocului și chiar să își asume spațiul public.

Robert Negoiță: Cetățenii, în primul rând să păstreze curățenia! 

În Sectorul 3, primăvara vine cu programe suplimentare de curățenie în zonele dintre blocuri – alei, grădini etc. 

Primarul Robert Negoiță spune că, înainte de toate, cetățenii ar trebui să păstreze curățenia. 

Desigur, în măsura posibilităților, fiecare cetățean ar trebui să se implice în curățenia din jurul blocului în care locuiește, mai spune edilul. 

Cât despre plantarea de copaci și arbuști, aceasta s-a și încheiat, în Sectorul 3. Iar, acum copacii plantați încep deja să înflorească, a declarat pentru București FM Robert Negoiță. 

Sectorul 4 a început curățenia de primăvară de o săptămână! 

În Sectorul 4, condus de către primarul Daniel Băluță, spre exemplu, curățenia de primăvară a început, deja, de o săptămână.

În următoarele 30 de zile, echipele de lucrători ale operatorului de salubritate și ale Companiei Totul Verde SA din subordinea Consiliului Local vor mătura și spăla toate spațiile publice – grădinile, spațiile verzi și aleile din jurul blocurilor, locurile de joacă pentru copii și cele destinate animalelor de companie.

Vor fi igienizare și stațiile STB și trotuarele.

De asemenea, vor fi curățate zonele unde au apărut mâzgăleli de tip grafitty, va fi înlocuit mobilierul urban distrus, vor fi reparate sau înlocuite aparatele de joacă deteriorate, din locurile de joacă pentru copii.

Campania de curățenie de primăvară va fi însoțită de plantări de copaci și arbuști, a declarat pentru București FM purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Violeta Boeriu. 

20 000 de copaci vor fi plantați, în Sectorul 5

Și Sectorul 5 se pregătește de primăvară. Astfel, potrivit city-managerului Rareș Hopincă, societatea de salubrizare din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5 împreună cu lucrătorii de la spatii verzi, a demarat, deja, campania de curățenie de primăvară.

„Vom intra în grădinile blocurilor, în zonele care necesită intervenții, după sezonul rece – alveole stradale, spatii verzi de lângă marile bulevarde și așa mai departe. 

Implicăm în această acțiune în jur de 700 de lucrători de la salubritate și spațiu verde. 

Vorbim de programe suplimentare față de programele uzuale. 

Și toate străzile, toate zonele care sunt în administrarea Sectorului 5 vor fi vizate de acest program. 

O mare durere este, în schimb, în ceea ce privește bulevardele administrate de Primăria Generală și spațiile verzi aferente acestora, unde știm cu toții că lucrurile se mișcă mult mai greu sau deloc”, a declarat pentru București FM Rareș Hopincă. 

Administratorul public al Sectorului 5 spune că s-au luat măsuri speciale pentru zonele cunoscute ca având probleme în ceea ce privește curățenia. 

„Noi am instalat posturi permanente, în zonele vulnerabile din punctul de vedere al salubrizării. Și societatea noastră de salubrizare are, în aceste cartiere – și în Livezilor și în Iacob Andrei și în Zăbrăuți, posturi permanente și intervenim de două – trei ori pe zi, pentru a salubrizare zona. 

Poate că nu arată perfect, dar, față de ultimii ani, arată mult, mult mai bine”, spune Rareș Hopincă. 

În afară de campania de curățenie, Primaria Sectorului 5 desfășoară și o susținută campanie de plantare de material dendrologic, în patru cartiere mari, Rahova, Ferentari, Giurgiului și 13 Septembrie. 

„Pregătirea de primăvară a început chiar din toamnă. Și a început prin pregătirea unei ample campanii de plantări de arbori. 

La nivelul Sectorului 5, ne-am propus să plantăm 20 de mii de arbori, în 2023 și 2024. Iar această campanie a început chiar săptămâna trecută. 

Plantăm patru specii de arbori, în principal – și anume tei, mesteacăn, platan și stejar. 

Și venim, practic, în urma lucrărilor pe care noi le facem, lucrări de regenerare urbană, ample, mai ales în cartierul Rahova. 

Și, odată cu finalizarea lucrărilor, venim și cu pomi suplimentari. 

Nu înseamnă că facem lucrul acesta doar în Rahova. Facem în patru cartiere mari ale Sectorului 5, respectiv Rahova, Ferentari, Giurgiului și 13 Septembrie”, mai spune city-managerul Sectorului 5.

În Sectorul 6, curățenia de primăvară înseamnă și o schimbare de mentalitate 

În Sectorul 6, curățenia de primăvară va demara pe 25 martie. Se vor mătura și spăla trotuarele, va fi toaletă vegetația, va fi înlocuit sau reparat mobilierul urban. 

Tot în cadrul curățeniei de primăvară, vor fi reparate gropile din carosabil și vor fi trasate locuri de parcare. 

„Ne pregătim cu toate forțele să începem, ca în fiecare primăvară de altfel, campania de curățenie. Care va dura de pe… – curățenia generală, curățenia de primăvară, care va dura de pe 25 martie, până la sfârșitul lunii mai.

Campanie care include ca noi să intervenim pe toate microzonele din Sectorul 6, cu activități de curățenie, toaletare  copaci, cu spălare de străzi și de trotuare, cu montare sau reparații pentru mobilier urban, acolo unde se impune, și astuparea gropilor din carosabil și trasarea, în continuare,, a locurilor de parcare.

Am planificat, deja, forțe semnificative pentru această campanie de curățenie. La care, ca în fiecare an, invităm și populația să participe.

Astfel încât, noi am publicat, deja, un număr de telefon al ADP și oamenii pot să sune și să programeze când ADP să vină să ia gunoiul, spre exemplu sau când ADP să vină să le aducă oamenilor să planteze răsaduri de flori.

Deci, invităm populația să participe la această campanie de curățenie”, spune edilul Ciprian Ciucu.

Pentru că o componentă importantă a acestei campanii de curățenie o reprezintă schimbarea de mentalitate a cetățenilor, prin participare, prin asumarea spațiului public, crede primarul din Calea Plevnei. 

„Chiar căutăm un loc, în Sectorul 6, în care să invităm voluntarii, alături de noi, de forțele noastre, să îl curățăm, ca în fiecare an.

Știți că, în primul an de când mi-am luat mandatul, am curățat foarte mult și foarte bine zona extinsă a, Lacului Morii. 

Anul trecut, am curățat un teren aflat într-o stare jalnică și foarte, foarte murdar, pe Calea Plevnei. Iar, anul acesta, căutăm un teren pe care să-l mai găsim de curățat. Dar nu prea mai sunt, ca să zic așa. Pentru că, între timp, colegii mei de la salubritate și-au cam făcut treaba.

Dar încă mai căutăm terenuri care să poată să fie curățate. Pentru că ceea ce mă interesează, în primul rând, este ca oamenii să își asume spațiul public.

Da, noi curățăm și ne facem treaba, dar îmi doresc foarte mult ca fiecare om să iasă în curtea blocului, să iasă în gradina blocului, acuma, că vine căldura, că vine soarele. Cu ajutorul nostru, să contribuie la spațiul public, asumându-și fiecare spațiul public.

Asta duce la o schimbare de mentalitate. Pentru că, atunci când participi direct și contribui direct la astfel de acțiuni, și păstrezi mai bine”, crede Ciprian Ciucu.

Primăria Sectorului 6 a luat măsuri și împotriva celor care aruncau ilegal deșeuri în zonele nelocuite, de la marginea Sectorului 6.

„Cu siguranță, mai sunt zone cu probleme. Dar sunt probleme diferite.

De exemplu, acolo unde vorbim despre locuire, unde locuiesc oameni, este, în general, curat. Nu este perfect, dar este mult mai curat decât era înainte.

Unde avem probleme, în schimb, este în afara zonelor de locuire. Unde s-au depozitat, de ani și ani de zile, deșeuri, în special provenite din construcții, dar nu doar din construcții.

Aici este foarte greu ca să intrăm, pentru că ne costă foarte mult ca să eliberăm. Și sunt și terenuri private.

Ceea ce am făcut am făcut acțiuni de prevenire. 

Deci, în Sectorul 6, noi am confiscat mașini care depozitau astfel de gunoaie și nu prea se mai calcă, în Sectorul 6, pentru astfel de operațiuni.

Am pus camere. Am amendat proprietarii care au terenuri și nu și le îngrădesc sau nu și le întrețin.

Deci, sunt probleme, dar nu sunt neapărat în zonele de locuire. Sunt mai degrabă în zonele în care nu avem densitate de blocuri sau nu avem nici măcar case”, a explicat pentru București FM edilul Ciprian Ciucu. 

Sectorul 1 trebuia să planteze anul trecut 300 de mii de copaci și arbuști

În Sectorul 1, războiul juridic dintre Primăria din Banu Manta și operatorul de salubritate i-a costat pe cetățeni penalități în valoare de peste 70 de milioane de lei, conform consilierului local Daniel Ciungu.

„Peste 70 de milioane de lei pierdute definitiv în instanță. Doar penalități vorbim. Toate pornind din dispoziția directă a primarului Armand. 

De aceea, vorbim despre niște sume absolut imense, pe care primarul – cum se lăuda anul trecut, nu le-a salvat. Ci le-a plătit salubristului. Pierde procesele și, separat, a pierdut, deja, definitiv și irevocabil, în termenii pe care-i cunoaștem cu toții, peste 70 de milioane de lei, din dispoziția dânsei „, a declarat consilierul local Daniel Ciungu. 

Anul trecut, în Sector s-ar fi plantat  în valoare de 140 de milioane de lei, ceea ce ar însemna 300 de mii de arbori și arbuști, conform președintelui Comisiei de buget a Consiliului Local din Banu Manta, Dinu Gheorghe. 

Iar, anul acesta, proiectul de buget prevede alocarea pentru ADP Sector 1 a 190 de milioane de lei, mai spune Dinu Gheorghe.

„Ce vă pot spune este că anul trecut s-au cheltuit 140 de milioane de lei pentru plantare arbuști și ce-o mai însemna.

Iar, anul acesta, se cer 199 de milioane de lei, din nou.

Dacă faceți un calcul, probabil că trebuiau plantați 300 de mii de copaci.

Trei sute de mii, eu n-am văzut nici măcar 10 mii. Trei sute de mii de copaci, de arbori sau tufe sau orice, care trebuiau plantate în Sectorul 1, pentru 140 de milioane de lei”, a declarat Dinu Gheorghe.