16.7 C
București
joi, 28 martie, 2024

Ziua Mondială a Meteorologiei, marcată și în România

Tema anului 2023: “Vremea, clima și apa, în beneficiul dezvoltării durabile al generațiilor viitoare”

În fiecare an, la data de 23 martie, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și cele 193 de State și Teritorii ale sale sărbătoresc Ziua Mondială a Meteorologiei. Cu această ocazie, organizațiile reflectează asupra unei teme alese. Tema anului 2023 a fost: “Vremea, clima și apa, în beneficiul dezvoltării durabile al generațiilor viitoare”. Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Meterologiei a fost organizat de Administratia Nationala de Meteorologie RA.

Administrația Națională de Meteorologie a sărbatorit Ziua Mondială a Meteorologiei la sediul său. La eveniment au participat mai multe personalități, anunță reprezentanții organizației, pe Facebook. Printre momentele importante, acestea enumeră: „mesajul Domnului Barna TANCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, mesajul Doamnei Dr. Elena MATEESCU, Director General, Administrația Nationalã de Meteorologie, mesajul Domnului Prof. Dr. Valeriu TABARÃ Președinte Academia de Științe Agricole și Silvice „Gh. lonescu Sisești”, mesajul Domnului Acad. Prof. Dr. Dan BĂLTEANU, Director, Institutul de Geografie, mesajul Dr. Florinela GEORGESCU, Director Școala Naționalã de Meteorologie.”

Ministrul Barna: „Tema aduce în atenție legătura dintre meteorologie și dezvoltarea durabilă, și trage un semnal de alarmă pentru generațiile viitoare

Ministrul Tánczos Barna, prezent la eveniment prin conferință video, le-a transmis următorul mesaj colegilor meteorologi:

„La mulți ani tuturor specialiștilor din acest domeniu, tuturor colegilor de la #ANM. Anul acesta ziua Mondială a Meteorologiei se suprapune cu celebrarea a 150 de ani de existență a Organizației Mondiale a Meteorologiei. Istoria acestei organizații și datele sunt o dovadă clară a implicării, seriozității și profesionalismul de care au dat dovadă meteorologii la nivel global. Tema aduce în atenție legătura dintre meteorologie și dezvoltarea durabilă și trage un semnal de alarmă pentru generațiile viitoare. Există o interconectivitate, interdependență între servicile meteorologice, climatice, hidrologice și oameni pentru protejarea vieții și a bunurilor societății. Prognozele meteo și avertizările timpurii au salvat vieți. De asemenea, activitatea ANM este un pilon de cooperare în activitatea europeană și globală în domeniul meteorlogiei. La mulți ani întregii organizații mondiale a meteorologiei și la mulți ani ANM!”

Latest news
știri