Orezul înregistrează cel mai mare preț din ultimul deceniu. Din China în SUA şi până în Uniunea Europeană, producţia de orez este în scădere şi creşte preţurile pentru peste 3.5 miliarde de oameni de pe tot globul, în special în Asia-Pacific – care consumă 90% din orezul mondial, relatează CNBC.
Potrivit Fitch Solutions, piața globală de orez se confruntă cu cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023, iar prețurile se vor menține la nivelurile actuale ridicate până anul viitor.
Cauzele acestei situații sunt multiple, inclusiv războiul din Ucraina și condițiile meteorologice nefavorabile din statele producătoare de orez, cum ar fi China și Pakistan.
În ultima jumătate a anului trecut, producția de orez din China, cel mai mare producător mondial, a fost afectată de inundații de vară și ploi musonice abundente care au distrus porțiuni semnificative de teren agricol
Departamentul Agriculturii din SUA a declarat că Pakistanul, care reprezintă 7.6% din comerțul global cu orez, a înregistrat o scădere anuală a producției cu 31% din cauza inundațiilor grave de anul trecut.
Acest lucru demonstrează că Pakistanul, ca și China, a fost afectat negativ de condițiile meteorologice nefavorabile, contribuind astfel la deficitul global de orez.
Seceta afectează și producția de orez din statele europene
Mările ţări europene producătoare de orez, cum ar fi Franţa, Germania şi Marea Britanie, au fost, de asemenea, afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani.
Un studiu științific a arătat că orezul este o cultură vulnerabilă și prezintă cea mai mare probabilitate de pierdere simultană a recoltei în timpul unui eveniment El Nino.