17.1 C
București
luni, 6 mai, 2024

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori

Nicio altă țară din Europa nu solicită o dublă contorizare

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil.

În egală măsură, asociația atrage atenţia că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România, prin taxa de distribuţie.

ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori

Cu toate că ‘taxa pe soare’ a fost abrogată, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de asociație la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul şi software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arată în comunicatul APCE publicat de Agerpres.

ANRE recunoaşte în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România prin taxa de distribuţie

În momentul de față, România nu dispune de o reţea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toţi consumatorii din România.

În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE iroseşte 100 milioane de euro şi doreşte instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator”, mai susține asociația, într-un comunicat de presa.

ANRE şi Ministerul Energiei ar intenționa să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori drept realizări ale statului român

În opinia Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie, motivul pentru care se instalează două contoare la fiecare prosumator este faptul că ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român.

Prosumatorii consideră că ANRE se ascunde în spatele unor directive europene şi nu există o altă ţară în Europa care să solicite dubla contorizare.

Latest news
știri