17.1 C
București
luni, 6 mai, 2024

România riscă să ajungă în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu respectă țintele energetice și climatice

Ministerul Energiei recunoaște că există riscul ca planul privind clima să nu fie finalizat la timp

Noile ținte energetice și climatice stabilite de Uniunea Europeană dificil de aplicat chiar și pe hârtie, în cazul României.

Pentru a se alinia Pactului Verde European, România trebuie să revizuiască, până pe 30 iunie, un document programatic esențial – Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030 (PNIESC), însă deja se pune problema să nu fie respectat termenul.

România riscă să ajungă în fața Curții Europene de Justiție

Birocrația, procedurile și avizele care trebuie date sunt principalele motive ale întârzierilor, scrie Hotnews.ro.

Autoritățile române au fost criticate la sfârșitul anului trecut de către Comisia Europeană pentru modul în care arată proiectul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

România a fost acuzată și că a depus proiectul pe 31 octombrie 2023, cu trei luni întârziere, motiv pentru care autoritățile de la Bruxelles ”au avut timp limitat pentru a-și întocmi evaluarea” și a face recomandări.

Ministerul Energiei se apără spunând că revizuirea planului constituie un ”proces deosebit de complex”, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, amendat și adaptat la noile politici de energie și climă din pachetul legislativ Green Deal.

România trebuie să predea Comisiei Europene forma finală și aprobată a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice

Comisia Europeană poate iniția o procedură formală de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva statului membru în cauză, spune Ministerul Energiei, dacă România nu va preda la timp Comisiei Europene forma finală și aprobată a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

Latest news
știri