10.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine

Salvează, ca să te salvezi: cele mai multe păduri cunosc drujba, iar respectiva drujba este, de cele mai multe ori, ilegală. Cu fiecare secundă, pădurile sunt defrișate. Legal și rapid. Dispar, fără să-i pese cuiva de ele. Sunt Pădurile Nimănui.

Conform WWf România, pe teritoriul României există peste 500.000 de hectare care au crescut în ultimele decenii pe locul fostelor pajiști neîntreținute. România nu le recunoaște însă ca păduri și nu le protejează. Ironia este că legea permite și chiar încurajează tăierea acestor arbori de toate vârstele, care reprezintă 7% din suprafața împădurită a țării.

Hai să ne imaginăm că acum o lună ai fost la munte și că te-ai plimbat pe malul unui râu prin niște păduri vii, în care auzeai ciripitul a zeci de păsări. Ți-ai bucurat sufletul, nu? Ai fost ieri din nou pe acolo și ai văzut doar niște buturugi. Și liniște.

”Degeaba te enervezi. Așa e legea”

Reprezentanții WWF România precizează că, în acte, terenul acela e trecut ca pajiște, chiar dacă pe el a crescut o pădure în ultimele decenii. Proprietarul vrea să încaseze banii de la APIA și, ca să demonstreze că are pajiște, taie pădurea.

Numai că acolo nu vedem animale păscând, ci un dezastru. Pârloagă.

Ce-ar fi dacă am reuși să schimbăm legea, ca statul să le dea oamenilor bani să-și protejeze pădurile, nu să le taie? Hai să apărăm Pădurile Nimănui și să le punem pe harta autorităților! Trimite PANDA la 8864 și donează 4 euro lunar”, menționează WWF România pe contul de Facebook.

Ce rezolvă o banală donație:

1. Realizarea unei hărți pentru Pădurille Nimănui. Este un proces costisitor și minuțios, pentru care este nevoie de cel puțin 150.000 de euro. Este nevoie de identificarea din satelit a locației lor exacte și apoi scoaterea în evidență a valorilor de mediu (floră, faună) pe care le adăpostesc.

2. Statul român trebauie să investească în conservarea acestor păduri prin acordarea unor plăți compensatorii pentru proprietari. Astfel, ei vor fi interesați să le păstreze, nu să le taie. Pentru toate activitățile de advocacy este nevoie de 25.000 de euro.

spot_img
Latest news
știri