15.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Spania este gata să cheltuie 2 miliarde de euro pentru combaterea secetei

1.4 miliarde de euro vor fi alocate infrastructurii de apă și 784 milioane de euro vor merge pentru sprijinirea agriculturii

Spania va aloca peste 2 miliarde de euro pentru combaterea efectelor secetei.

Noul pachet de măsuri adoptat de guvernul spaniol vine în speranța că vă putea ajuta agricultura, informează AFP, preluată de Agerpres.

Spania se confruntă, în prezent, cu o secetă fără precedent

Nivelul bazinelor de acumulare din ţară – care stochează apa de ploaie pentru a o putea utiliza în timpul lunilor secetoase – a scăzut în prima săptămână din luna mai la 48.9% din capacitatea lor şi chiar până la procente mult mai mici în Catalonia şi Andaluzia, regiunile cele mai afectate.

Dintr-un total de 2.19 miliarde de euro, aproape două treimi, adică 1.4 miliarde de euro, vor fi alocate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia problema penuriei de apă.

În momentul de față, 60% din terenurile agricole spaniole sunt afectate de lipsa de precipitaţii

Acestea includ uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care promovează reutilizarea apei uzate.

Restul sumei, în valoare de 784 milioane de euro, va fi destinat sub forma unui ajutor pentru agricultură, dintre care aproape jumătate va fi folosit pentru sprijinirea crescătorilor de animale şi producătorilor de lapte.

COAG, principalul sindicat al agricultorilor din Spania, a estimat că 60% din terenurile agricole spaniole sunt în prezent afectate de lipsa de precipitaţii, în timp ce sud-estul ţării, datorită irigaţiilor intense, este considerat ”grădina de legume a Europei”.

Latest news
știri