16 C
București
joi, 2 mai, 2024

Un pește capturat în apropierea centralei nucleare Fukushima prezintă niveluri alarmante de substanțe radioactive

China renunță să mai importe anumite produse alimentare din Japonia

Conform unui raport publicat de The Guardian și citat de G4 Media, un pește negru de stâncă capturat în luna mai în apropierea gurilor de scurgere de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a prezentat niveluri de cesiu radioactiv de 180 de ori mai mari decât limita de siguranță stabilită de Japonia.

Tokyo Electric Power Company (Tepco), operatorul centralei, a descoperit că peștele conținea 18.000 de becquereli pe kilogram de cesiu-137, depășind nivelul maxim legal de 100 de becquereli pe kilogram.

Această descoperire ridică îngrijorări cu privire la planul Japoniei de a elibera .,3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima, aflată în aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU.

După capturarea acestui pește, Hong Kong a amenințat că va interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze

Mai mult, China a început să testeze sistematic radioactivitatea importurilor de fructe de mare japoneze, ceea ce a determinat unii angrosiști să renunțe la manipularea produselor de acest tip din Japonia.

Cu toate acestea, oficialul Tepco a exprimat încredere că impactul evacuării apei tratate asupra publicului și mediului va fi minimal.

Apa de ploaie din zonele din jurul reactoarelor unu, doi și trei, care s-au topit în timpul dezastrului din martie 2011, curge în digul interior, unde a fost prins peștele de stâncă în luna mai.

Concentrația de cesiu în sedimentele de pe fundul mării din digul interior a măsurat peste 100.000 de becquereli pe kilogram, conform datelor Tepco

Deoarece apa contaminată a intrat în portul centralei nucleare Fukushima Daiichi imediat după accident, Tepco a scos periodic peștii din interiorul portului începând din 2012, folosind plase de pescuit care au fost instalate pentru a împiedica peștii să iasă din port”, a declarat un oficial Tepco pentru The Guardian.

Latest news
știri