11.7 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Ordonanță nouă: Se schimbă legea pentru țigările aromate și dispozitivele care încălzesc tutunul

Obligativitatea etichetării și avertismentelor pentru produsele din tutun aromate și încălzite reprezintă o măsură de reducere a riscurilui bolilor asociate fumatului

Guvernul României a aprobat o nouă ordonanță care impune etichetarea și avertismentele de sănătate pentru produsele din tutun cu arome caracteristice și cele încălzite.

Această măsură extinde interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu arome în componente precum filtre, hârtii, ambalaje sau capsule, și orice caracteristică tehnică ce permite modificarea mirosului sau gustului acestor produse.

Noua ordonanță impune etichetarea cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit care sunt destinate fumatului

Decizia legislativă a fost motivată de creșterea vânzărilor produselor din tutun încălzit, care au ajuns să reprezinte peste 2.5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în Uniunea Europeană.

Prin această măsură, autoritățile doresc să reducă impactul negativ asupra sănătății, în special pentru adulții și tinerii care au utilizat sau utilizează țigări electronice și dispozitive electronice.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, aproximativ 19% din populația adultă din România folosește țigări electronice sau dispozitive electronice.

Într-un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în 2023, s-a constatat că, în acel an, peste 43.600 de români au murit din cauza bolilor cauzate de fumat

Dintre aceste decese, aproape 21.000 au fost cauzate de boli cardiovasculare asociate cu tutunul, în timp ce peste 15.000 au fost cauzate de boli oncologice, iar restul de decese au fost provocate de afecțiuni respiratorii.

Latest news
știri