1.5 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Analiză: România nu valorifică deșeurile generate de activitățile de construcție

Deși ar putea fi reciclate sau reutilizate, deşeurile din construcţii ajung la groapa de gunoi

România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră.

Analiza a fost efectuată de Masterbuild Property Developer & General Contractor, companie de construcţii şi dezvoltare logistică şi industrială, transmite Radio Eco Natura.

Sustenabilitatea în domeniu construcțiilor din România este strâns legată de valorificarea deșeurilor

Conform studiului publicat de companie, în contextul etapei actuale de dezvoltare a României, șantierele de construcții care adoptă o abordare eficientă și bine coordonată în ceea ce privește standardele de mediu joacă un rol esențial.

Acest fapt devine cu atât mai important în lumina iminentei obligații de implementare și raportare a standardelor de sustenabilitate.

Deşeurile din construcţii, care ar putea fi valorificate în proiectele de intrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi

Potrivit experților, deșeurile generate de activitățile de construcție din România, care ar putea să fie valorificate prin reutilizare sau reciclare în proiecte de infrastructură, deseori sfârșesc în depozitele de deșeuri.

Practic, acest fapt continuă să împiedice exploatarea lor la potențialul maxim și fructificarea beneficiilor economice asociate.

În prezent, regulamentele de gestionare a deșeurilor impun obiectivul de a recupera și recicla minim 70% din deșeurile provenite din construcții și demolări.

În cadrul Uniunii Europene, peste o treime (37.5%) din totalul deșeurilor generate provin din construcții, demolări și întreținerea infrastructurii.

Deseurile provenite din construcții pot fi valorificate prin mai multe metode, fiecare având avantaje și potențial de a contribui la reducerea impactului asupra mediului și la economisirea resurselor.

Moduri în care aceste deșeuri pot fi valorificate:

Reciclarea: Materialele de construcții precum betonul, cărămizile, metalul, lemnul și alte materiale pot fi reciclate pentru a fi transformate în materiale noi sau refolosite în alte proiecte de construcții. De exemplu, betonul poate fi zdrobit și utilizat pentru a produce agregate pentru fundații sau pavaje.

Reutilizarea: În loc să fie eliminat, unele materiale pot fi salvate și reutilizate în alte proiecte. De exemplu, ușile, ferestrele, plăcile ceramice sau lemnul pot fi demontate și reutilizate în construcții ulterioare.

Donarea: Dacă materialele sunt în stare bună, acestea pot fi donate organizațiilor non-profit sau persoanelor care au nevoie de ele pentru proiecte de construcții sau renovări.

Energie din deșeuri: În cazul în care materialele nu pot fi reciclate sau reutilizate, ele pot fi folosite pentru a genera energie prin ardere controlată sau alte tehnologii de conversie a deșeurilor în energie.

Tehnologii inovatoare: Noi tehnologii sunt dezvoltate constant pentru a transforma deșeurile de construcții în materiale de înaltă calitate, cum ar fi materialele de construcții ecologice sau produsele pentru design interior.

spot_img
Latest news
știri