13.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Japonia a început să deverseze apa de la Fukushima în Ocean

Apa care conține tritiu radioactiv este pompată în ocean printr-un tunel de la fabrica Tepco. Totul se întâmplă pe fondul protestelor din China, Coreea de Sud și comunitățile de pescuit

Japonia a început să deverseze peste 1 milion de tone de apă contaminată în Oceanul Pacific. Este vorba despre apa din centrală nucleară Fukushima Daiichi. Această mișcare a stârnit proteste și interdicții de import din China și Hong Kong. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco) a pompat o cantitate mică de apă din centrală. Tepco a declarat că eliberarea a început la 13:03 și nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare. Descărcarea de gestiune, făcută de Tepco, care se preconizează că va dura între 30 și 40 de ani, a provocat furie. Mai ales în țările vecine și îngrijorare în rândul pescarilor că le va distruge industria. Asta în contextul în care consumatorii se feresc de fructele de mare prinse în Fukushima și în împrejurimi. China a criticat eliberarea, considerând-o „extrem de egoistă și iresponsabilă”. „Oceanul este proprietatea comună a întregii omeniri. Iar începerea forțată a deversării apelor uzate nucleare de la Fukushima în ocean este un act extrem de egoist și iresponsabil. Care ignoră interesele publice internaționale”, a declarat Ministerul de Externe al Beijingului într-un comunicat.

Cantiățile de apă eliberate de Tepco vor fi modeste

Apa va fi eliberată inițial în cantități modeste și cu verificări suplimentare, a spus Tepco. Prima deversare, în valoare totală de 7.800 de metri cubi, e estimată să dureze aproximativ 17 zile. Compania va începe eliberarea „cu grijă și dintr-o cantitate mică”, a spus un oficial responsabil cu apa procesată. Criticii deversarii spun că lipsa datelor pe termen lung înseamnă că este imposibil să spunem cu certitudine că tritiul nu reprezintă nicio amenințare. Greenpeace a spus că riscurile radiologice nu au fost pe deplin evaluate. Și că impacturile biologice ale tritiului, carbonului-14, stronțiului-90 și iodului-129 „au fost ignorate”. Înainte de lansarea de joi, Tepco a spus că primul lot de apă evacuată va conține aproximativ 190 de becquereli de tritiu pe litru. Cu mult sub limita de apă potabilă a Organizației Mondiale a Sănătății.

Latest news
știri