12.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Mai mulți primari se declară nemulțumiți de măsura relocării urșilor

Declarațiile vin în contextul în care ursul capturat la Ploieşti a fost relocat la limita judeţelor Buzău şi Prahova

Mai mulți primari din România au reacționat după ce au aflat că ursul care a fost capturat la Ploieşti a fost relocat la Tabla Buţii, la limita judeţelor Buzău şi Prahova.

Primul este primarul comunei Chiojdu din județul Buzău care a precizat că zona relocării reprezintă un fond de vânătoare, iar acest fond este deja supraaglomerat cu urşi.

Mai mulți edili nu sunt de acord cu măsura relocarii urșilor din localități

Am aflat din presă că ursul care a fost capturat la Ploieşti a fost relocat la Tabla Buţii, la limita judeţelor Buzău şi Prahova, practic exact la limita cu comuna Chiojdu. Nu mi se pare normal dat fiind că acest fond de vânătoare este deja supraaglomerat cu urşi, iar la Chiojdu au fost numeroase atacuri ale urşilor la gospodării. Un urs poate parcurge zilnic 30 de kilometri aşa că poate ataca la Chiojdu, sau la Siriu sau într-o localitate din Prahova dar nu înţeleg de ce a fost relocat pe un fond de vânătoare supraaglomerat”, a transmis primarul comunei Chiojdu din județul Buzău, Gheorghe Neamțu.

De asemenea, Gheorghe Neamțu a precizat că a făcut demersuri pentru a afla criteriile şi oportunitatea relocării acestui urs.

Mai mult, edilul a menționat că va merge şi în audienţă la prefectul din Prahova pentru a afla ce a stat la baza acestei decizii.

Primarul consideră că relocarea ursului nu duce la o rezolvare a problemei şi este de părere că conducătorii UAT-urilor ar trebui consultaţi în legătură cu relocarea unor animale pe raza comunelor pe care le conduc.

Primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, insistă ca autoritățile să revină la veche legislație

Şi primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, a reacţionat pe pagina sa de Facebook.

Edilul a solicitat autorităţilor cu putere de decizie să renunţe la relocarea urşilor şi a altor animale sălbatice pentru că în acest fel autorităţile locale au de suferit.

Fac apel și aici, în mediul online, la autoritățile cu putere de decizie să se revină la vechea legislație, nu să se facă uz continuu de relocari ale ursului și ale altor animale sălbatice! Noi, autoritățile locale ajungem să folosim resurse pe care oricum nu le avem pentru acțiuni zadarnice! Noi trebuie să ne apărăm proprii locuitori, să avem în grijă sănătatea și integritatea lor!”, a declarat Dragoş Voicu.

spot_img
Latest news
știri