2.1 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Un arbore biblic a fost readus la viață cu o sămânță veche de 1.000 de ani | FOTO

Cercetătorii cred că au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din Biblie.

Un arbore biblic a fost readus la viață de către cercetători. Aceștia au găsit o sămânță străveche într-o peșteră din deșertul Iudeei pe care au plantat-o. Se crede că aparține unei specii dispărute la nivel local, cu proprietăți medicinale menționate în Biblie, potrivit Live Science.

Sămânța a fost scoasă dintr-o peșteră la sfârșitul anilor 1980. Numit „Sheba”, specimenul criptic măsoară acum aproximativ 3 metri înălțime. Cercetătorii au efectuat teste ADN, chimice și cu radiocarbon și au aflat lucruri interesante despre acest copac și originile sale.

Sămânța din care s-a născut Sheba datează din perioada 993 – 1202 după Hristos. Se crede că a aparținut unei populații dispărute de copaci din Levantul de Sud. Regiunea cuprinde Israelul modern, Palestina și Iordania.

Arbore biblic readus la viață ar putea fi sursa unui balsam din vechime

Acum, oamenii de știință cred că acest specimen ar putea fi sursa „tsori” din Biblie. Cunoscut și ca Balsamul din Galaad, acesta era un extract rășinos asociat cu vindecarea în Geneză.

„Identitatea „tsori” biblic a fost mult timp supusă dezbaterii”, au scris cercetătorii în studiu. Substanța este legată de regiunea istorică Galaad, care se află la est de râul Iordan, între râul Yarmuk și capătul de nord al Mării Moarte. Acum, după ce a reînviat specia, echipa crede că a aflat în sfârșit misterul din spatele acestui balsam.

Cercetătorii au identificat Sheba ca aparținând genului Commiphora. Acesta face parte din familia de smirnă și tămâie (Burseraceae) și cuprinde aproximativ 200 de specii de plante vii. Plantele Commiphora se găsesc în principal în Africa, Madagascar și Peninsula Arabică. Rămâne neclar căreia îi aparține Sheba. Copacul nu a înflorit și, prin urmare, nu a produs materialul de reproducere de care cercetătorii au nevoie pentru a efectua analize mai detaliate.

Ceea ce pare clar, totuși, este că Sheba este strâns înrudit cu trei specii de Commiphora – C. angolensis, C. neglecta și C. tenuipetiolata – găsite în Africa de Sud.

„Ipoteza noastră inițială a fost că „Sheba” ar putea fi un candidat pentru istoricul „balsam de Iudeea””, au scris cercetătorii. Totuși, lipsa compușilor aromatici ai copacului i-a determinat să respingă această idee. În schimb, analizele lor au arătat că Sheba are o multitudine de proprietăți medicinale, care, alături de alți factori, inclusiv locația în nordul deșertului Iudeei, unde a fost găsită sămânța, sugerează că arborele ar putea sta la originea Balsamului de Galaad.

Analiza chimică a frunzelor și rășinii lui Sheba a arătat că arborele este bogat în triterpenoizi pentaciclici. Aceștia sunt compuși biologic activi cu proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Frunzele și tulpinile erau, de asemenea, bogate în squalen, o substanță naturală, uleioasă, cu proprietăți antioxidante și de netezire a pielii, potrivit studiului.

spot_img
Latest news
știri