6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Cum a început Arhiepiscopia Argeșului să producă energie verde. Microhidrocentrala Călugărița funcționează la maximum

Biserica Ortodoxă Română a pus în funcțiune o microhidrocentrală pe care a achiziționat-o de la Hidroelectrica.

Arhiepiscopia Argeșului s-a gospodărit bine. În plină criză energetică, produce energie electrică din surse regenerabile, devenind independentă energetic. Mai exact, microhidrocentrala Călugărița, cumpărată în urmă cu șapte ani de la Hidroelectrica, a devenit funcțională. Aceasta are capacitatea de a produce energie electrică pentru aproape 200 de locuințe, menționează Jurnalul de Argeș.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au văzut în microhidrocentrala de pe râul Călugărița potențialul energetic, implicit economic, în anul 2015, când a fost scoasă la licitație de Hidroelectrica pe motiv de „neproductivitate”. A cumpărat-o și a investit  aproape două milioane de lei, iar acum funcționează la maximum.

În fiecare zi merg turbinele. Sunt două și merg împreună când este debit de apă, dar și automat, câte una pe rând. Este foarte bine construită! Producția se comunică anual. În luna mai, anul viitor, vom avea date noi”, a explicat ÎPS Calinic, pentru sursa precizată. Arhiepiscopia Argeșului este prima din România care a început să producă energie electrică și a fost inspirată în acest sens de Biserica Ortodoxă din Albania.

Prima Arhiepiscopie din România care a început să producă energie electrică

Oficialii Arhiepiscopiei Argeșului susțin că aceasta a fost cea mai bună metodă de a pune stop dependenței de furnizorii clasici de electricitate și nu vor mai avea grija facturilor mari pentru acest serviciu.

În România funcționează, în prezent, 528 microhidrocentrale cu puteri sub 4 MW, cu o capacitate instalată totală de 468,6 MW, potrivit informațiilor Transelectrica.

Producătorii de energie electrică au obligația să plătească taxa pentru apă turbinată, de circa 1,17 lei/1.000 de metri cubi; chirie pentru utilizarea albiei minore – 27,31 lei/m2/lună și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare, de 238,88 RON x metri cădere/lună. În cazul unei microhidrocentrale, suprafața chiriei albiei minore supusă taxării este cuprinsă între 60 și 100 de metri pătrați, informează Apele Române.

Latest news
știri